Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

WHISKY, Een werelddrank

Media Posted on 16/08/2010 18:37

Wanneer ik thuiskom – nadat ik water en frisdranken ben gaan kopen bij de drankencentrale in onze buurt – houdt Ilse steevast de adem in.

Soms (lees: nagenoeg altijd) komt er ook een flesje whisky mee terug. Ondanks mijn belofte om mij (voorlopig) geen nieuwe flessen aan te schaffen, moest ik de laatste keer toch bekennen dat ik mij niet had kunnen bedwingen. Ik kwam thuis met maar liefst 200 whisky’s, maar dan wel in boekvorm: WHISKY, Een werelddrank van Marc A. Hoffmann (Parragon Books, ISBN 978-1-4075-2772-7, €15).

Naast een korte geschiedenis en een introductie tot het productieproces, bespreekt het boek 200 whisky’s uit de hele wereld – van Schotland en Ierland, over de rest van Europa en de Verenigde Staten en Canada, tot het Verre Oosten en Australië en Nieuw Zeeland toe. Hoewel er minstens één whisky van elk van onze buurlanden wordt besproken, worden België en Nederland volledig over het hoofd gezien in deze publicatie.

Per land en regio wordt van een groot aantal whisky’s gedetailleerder informatie gegeven over de herkomst , producent, geschiedenis en smaak. Zelfs reeds gesloten distilleerderijen komen aan bod. Elke bespreking wordt afgesloten met een tasting note en al dit fraais wordt geïllustreerd met talrijke mooie foto’s, kaarten en grafieken.

Dit 320-pagina dik boek is een prachtige publicatie met veel extra informatie en weetjes voor novice tot whisky connaisseur.



Kilkerran ‘Work in Progress’

Tasting Notes Posted on 16/08/2010 17:51

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran Work in Progress
Kleur: stro met een groene schijn
ABV: 46%

Nog werk aan

Dit is de eerste release van de Glengyle distilleerderij sinds de heropening in het nieuwe millennium. Het is een zeer jonge whisky (amper 5 jaar oud), gedistilleerd in maart 2004 en op de markt gebracht in 2009. De tweede release dateert van juni 2010. Jaarlijks zullen er zo’n 12.000 flessen op de markt komen op de vooruitgang van dit ‘Work in Progress’ te proeven, totdat hij als 12-jarige op de markt kan gebracht worden.

De geur is delicaat en licht en heeft wat tijd nodig. Maar met geduld komen verschillende aroma’s naar boven, zoals lichte rook en wit fruit tegenover iets ‘vlezigs’ (gehaktballen) en dennennaalden. Maar o zo delicaat en weinig spectaculair.

Hij is best romig, zachtjes gepeperd, licht geturfd en gezouten met daartegenover wat appeltjes, limoen en de bitterheid van walnoten. Maar echt uit de bol ga ik toch niet. Hij mist wat balans. De zoetigheid staat niet in verhouding tot de krasse bittere en zilte tonen.

De afdronk is nog het beste te omschrijven als licht rokerig en bitter.

Toegegeven, het is nog een jonge whisky en heet niet voor niets ‘work in progress’. Er is inderdaad nog werk aan.

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Dank u, Robert, Sonja & Sarah!

Dank u! Posted on 16/08/2010 10:25

Dank u, Robert, Sonja & Sarah!

Blijkbaar is mijn liefde voor whisky een publiek geheim 😉

Op mijn verjaardagsfeestje voor mijn ouders en schoonfamilie, kreeg ik de (voor mij) volledig onbekende Knockando 12 Year Old kado.

Sarah, Robert en vooral Sonja (die de fles heeft uitgekozen) hartelijk bedankt voor deze lekkere aanwinst voor mijn whisky-verzameling!



Dank u, Mark & Sofie!

Dank u! Posted on 16/08/2010 10:16

Vorig weekend, ter gelegenheid van mijn verjaardag, met enkele vrienden het (stads)spelletje The Target gaan spelen in Gent.

Van collega-blogger Whivie Mark, kreeg ik als verjaardagskado het Wii-game Guitar Hero 5, vergezeld van 3 miniatuurflesjes van enkele ‘basic’ Schotse blends.

De line-up bestond uit J&B, William Lawson’s en Grant’s Rare

Toevallig drie whisky’s die ik nog niet in mijn verzameling had.

Mark & Sofie, bedankt voor de leuke surprises!



Dank u, Rudi & Fimke!

Dank u! Posted on 16/08/2010 10:12

Andere tegenspelers bij The Target waren m’n oud schoolkameraad Rudi en zijn echtgenote Fimke.

Zij brachten vanop hun vakantiebestemming een Armorik Whisky Breton mee als geschenk.

Rudi en Fimke, hartelijk bedankt voor deze leuke aanwinst voor mijn whisky cabinet!



Glengyle Distillery

Distilleerderijen Posted on 16/08/2010 08:01

Mitchell’s Glengyle Distillery
8 Longrow
Campbeltown, Argyll PA28 6EX
Scotland
tel +44 1586 552 009
www.kilkerran.com

Glengyle werd oorspronkelijk opgericht door William Mitchell in 1872. Mitchell was eerder al mede-eigenaar van de naburige Springbank distilleerderij, maar verliet deze na onenigheid met de andere eigenaar, zijn broer John.

In 1919 werd, naar aanleiding van de algemene malaise na de Eerste Wereldoorlog, Glengyle gesloten (net als heel wat distilleerderijen uit Campbeltown, ooit het hart van de whiskywereld). In 1925 ging ze definitief dicht en op 8 april werden de stocks verkocht per opbod.

Een eerste poging om Glengyle terug op te starten, door Maurice Bloch, faalde door de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’50 van de vorige eeuw ondernam Campbell Henderson Ltd een derde poging, maar ook die mislukte.

Het zou duren tot Mitchell Glengyle Ltd werd opgericht in 2000, die zich tot doel stelde deze distilleerderij in haar oude glorie te herstellen. Zo zou Glengyle de eerste distilleerderij van het nieuwe millennium worden. Het bedrijf, dat vandaag de dag tevens Springbank runt, wordt aangestuurd door Hedley Wright, zelf een directe afstammeling van William Mitchell. Er is in Campbeltown nog een derde distilleerderij actief, zijnde Glen Scotia.

De restauratie nam vier jaar in beslag en in maart 2004 werd de eerste spirit op vat te slapen gelegd. De eerste whisky werd in 2009 gebottled, maar niet onder de naam Glengyle. Er bestaat namelijk al een blended (voorheen vatted) Highland malt onder die naam. Om verwarring te vermijden kozen de eigenaars voor Kilkerran. Dit is afgeleid van het Keltische ‘Ceann Loch Cille Chiarain’, de naam van de oorspronkelijke nederzetting waar de distilleerderij zich nu bevind, waar oorspronkelijk Saint Kieran een religieuze beweging zou hebben geleid.

Sinds 2007, na de verplichte rijping van drie jaar, mag de inhoud van de oudste vaten officieel whisky genoemd worden. Op 21 mei 2009 werd een eerste batch van 12.000 flessen gebotteld onder het label Kilkerran ‘Work in Progress’, een single malt van 5 jaar. Bedoeling is elk jaar een aantal flessen te bottelen onder de noemer ‘Work in Progress’ tot de grote release van Kilkerran 10 Year Old in 2014.

Naast de eerste Kilkerran Work in Progess werd in juni 2010 de tweede versie gelanceerd onder de naam – of wat had u gedacht? – Kilkerran Work in Progress 2nd Release.

Er bestaat er ook een speciale Christmas 2008 botteling, die op Port Wood werd gefinished, maar die is nog amper te vinden (en verschrikkelijk duur). Glengyle heeft tevens een blend op de markt, maar informatie hierover is moeilijk te vinden.

De distilleerderij is open voor het publiek en geeft rondleidingen (betalend).