Wanneer ik thuiskom – nadat ik water en frisdranken ben gaan kopen bij de drankencentrale in onze buurt – houdt Ilse steevast de adem in.

Soms (lees: nagenoeg altijd) komt er ook een flesje whisky mee terug. Ondanks mijn belofte om mij (voorlopig) geen nieuwe flessen aan te schaffen, moest ik de laatste keer toch bekennen dat ik mij niet had kunnen bedwingen. Ik kwam thuis met maar liefst 200 whisky’s, maar dan wel in boekvorm: WHISKY, Een werelddrank van Marc A. Hoffmann (Parragon Books, ISBN 978-1-4075-2772-7, €15).

Naast een korte geschiedenis en een introductie tot het productieproces, bespreekt het boek 200 whisky’s uit de hele wereld – van Schotland en Ierland, over de rest van Europa en de Verenigde Staten en Canada, tot het Verre Oosten en Australië en Nieuw Zeeland toe. Hoewel er minstens één whisky van elk van onze buurlanden wordt besproken, worden België en Nederland volledig over het hoofd gezien in deze publicatie.

Per land en regio wordt van een groot aantal whisky’s gedetailleerder informatie gegeven over de herkomst , producent, geschiedenis en smaak. Zelfs reeds gesloten distilleerderijen komen aan bod. Elke bespreking wordt afgesloten met een tasting note en al dit fraais wordt geïllustreerd met talrijke mooie foto’s, kaarten en grafieken.

Dit 320-pagina dik boek is een prachtige publicatie met veel extra informatie en weetjes voor novice tot whisky connaisseur.