Distilleerderij: Cardhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cardhu 18 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Onderschat

Zo’n 70% van wat bij Cardhu wordt geproduceerd, gaat in de bekende Johnnie Walker blends. De overige 30% wordt vermarkt als single malt. We proeven de 18-jarige, die erg populair blijkt in Frankrijk, Portugal, Spanje en Griekenland. Dat heeft alles met het warme klimaat aldaar te maken, waar deze fruitige Speysider mooi tot zijn recht komt.

De vergelijking met de 12- en 15-jarige gaat hier echt niet meer op. Dit is gewoon een ‘andere’ whisky. Fruitsalade met peper, een dubbele dosis ananas en peren. Luikse siroop. Moutsuikers en gestoofde appels, perzik en een zacht florale toets. Getoaste eik met een hint van woodsmoke en een zacht pepertje.

Zijdezacht op de tong met iets van appelsien, perzik, gebakken appels met kaneel, moutsuikers en een hint van houtlijm – maar in de goeie zin – en een toets van menthol. Kersensap en bakkerskruiden gaan hier hand in hand. Chocolade op de achtergrond. Ik hou er wel van.

De afdronk is middellang, zacht gekruid en licht drogend met walnoten appelsienlikeur.

Ik denk dat dit op 46% of zelfs 50% wel eens een dijk van een whisky zou kunnen zijn. En ik vind 60 EUR voor deze whisky eigenlijk een erg eerlijke prijs. Deze moet je toch maar eens proberen, hoor. Cardhu wordt flink onderschat, als je het mij vraagt.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).