Distilleerderij: Cardhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cardhu 12 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Fruitsalade

Whiskyliefhebbers zoals u en ik durven wel eens voorbijgaan aan wat ik ‘de basis’ durf noemen. We zijn zo verwend met het vloeibare geweld dat we geen oog meer hebben voor het spul waarmee we allemaal begonnen zijn – enfin, ik althans. Af en toe een terugkeren naar ‘basiswhisky’ is volgens mij een goed idee, dus laat ik het voorbeeld geven. Vandaag proef ik de Cardhu 12, het hart van menig Johnnie Walker blend en razend populair in het zuiden van Europa.

Erg zoete en licht florale neus op citrusfruit, banaan, appeltjes en zoet mout. Iets van vanillewafeltjes en sultanas, fruitsalade met lichte toetsen van eik. Erg onschuldig en tegelijkertijd erg uitnodigend.

Op smaak is dit een vloeibare fruitsalade met appels, peren, mandarijntjes en groene druiven. Nog een hint van papaya en zelfs ananas, aangevuld met een toets van gember, licht getoaste eik en florale honing. Erg makkelijk drinkbaar, erg zomers, erg toegankelijk.

De afdronk is dan misschien wat aan de korte kant, maar iets bitterzoet maakt hem wel erg aangenaam.

Een kaarterswhisky pur sang. Wordt door velen wat onderschat, naar mijn mening. Voor 30 EUR is dit eigenlijk een koopje!

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).