Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1983/2004 Dun Bheagan, Hogshead #2551, 174 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.4%

Betere Werk

Dun Bheagan is een label van de onafhankelijke bottelaar Ian Macleod. Zo’n 15 jaar geleden lanceerden ze een 20-jarige Clynelish die in 1983 gestookt werd. Ik was dertien en had zelfs nog geen bromfiets. Toen hij gebotteld werd, was ik al vader van drie. Kwestie van het even in zijn context te plaatsen.

Ja… dit is weer een schoolvoorbeeld van een zalig fruitige en waxy Clynelish. Citrus, suikerspin, perzik, appel en citrus, ananas en kinine. Instant classic op de neus.

Lekker romig en een tikkeltje vuil op de tong. Een schot in de roos. Lekker pikant op witte peper en zoethout, bitter als een druivenpit, flink wat kinine en tannine (zonder oaky te worden), lekker mineraal, terwijl zoete moutsuikers het cirusfruit voorafgaan. De bijenwas ontbreekt absoluut niet en brengt een glimlach op mijn gezicht.

De afdronk duurt lekker lang, blijft bitterzoet en gepeperd en maakt je mond helemaal warm.

Het betere werk, zonder enige twijfel. Helaas totaal onvindbaar geworden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).