Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 22 Year Old 1995 The Nectar of the Daily Drams

Tasting Notes Posted on 27/02/2020 16:47

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 22 Year Old 1995/2018 The Nectar of the Daily Drams, Sherry cask.
Kleur: mahonie
ABV: 56.7%

7

Onherkenbaar

Single casks die op de markt gebracht worden door The Nectar uit Zolder kan je eigenlijk blind kopen. Het zijn altijd pareltjes. Dat is met deze prachtige Clynelish op sherry – uit het magische jaar 1995 – niet anders. Lees verder en hoop dat u nog een fles kan vinden.

Diepe sherry op de krachtige neus: rozijnen, pruimen, licht rottende appelsienen, zwarte bosbessen, cassis, cuberdons en aardbeienconfituur. Dat alles wordt nog eens onderstreept met meubelpoets, pruimtabak, beef jerky en nieuwe, lederen zadeltassen voor je Harley. Er zit nog een toets van afgestreken lucifer in, maar gelukkig niet dominerend. Heerlijk, ja, maar het moet gezegd: Clynelish is totaal onherkenbaar geworden door de invloed van het vat.

De smaak laat niets te wensen over – als je een sherrygerijpte bom verwacht, althans. Lekker kruidig op nootmuskaat en kruidnagel met een hint van kaneel. Opnieuw flink wat cassis en zwarte bosbessen, viervruchtenconfituur, chocolade en leder. Tabak en pruimen komen midpalate stevig opzetten. Naar het einde toe wordt dat overgenomen door koude koffie, geroosterde amandelen, chocolade en flink drogende toetsen van de eik. Maar eerlijkheid gebied me toe te geven dat deze Clynelish totaal incognito blijft.

De afdronk is quasi lang. Vooral donkerzoet fruit en nootmuskaat blijven lekker lang hangen. Maar je mond is wel kurkdroog aan het einde van de rit.

Toegegeven, 250 EUR is niet goedkoop. Maar wat een whisky, zeg! Echte sherrybom. Maar vergeet niet: Clynelish herkennen is (voor mij althans) onmogelijk. Who cares when it’s this good? Bedankt, Manny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clynelish 20 Year Old 1983 Dun Bheagan

Tasting Notes Posted on 27/02/2020 06:45

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1983/2004 Dun Bheagan, Hogshead #2551, 174 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.4%

Betere Werk

Dun Bheagan is een label van de onafhankelijke bottelaar Ian Macleod. Zo’n 15 jaar geleden lanceerden ze een 20-jarige Clynelish die in 1983 gestookt werd. Ik was dertien en had zelfs nog geen bromfiets. Toen hij gebotteld werd, was ik al vader van drie. Kwestie van het even in zijn context te plaatsen.

Ja… dit is weer een schoolvoorbeeld van een zalig fruitige en waxy Clynelish. Citrus, suikerspin, perzik, appel en citrus, ananas en kinine. Instant classic op de neus.

Lekker romig en een tikkeltje vuil op de tong. Een schot in de roos. Lekker pikant op witte peper en zoethout, bitter als een druivenpit, flink wat kinine en tannine (zonder oaky te worden), lekker mineraal, terwijl zoete moutsuikers het cirusfruit voorafgaan. De bijenwas ontbreekt absoluut niet en brengt een glimlach op mijn gezicht.

De afdronk duurt lekker lang, blijft bitterzoet en gepeperd en maakt je mond helemaal warm.

Het betere werk, zonder enige twijfel. Helaas totaal onvindbaar geworden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).