Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 22 Year Old 1995/2018 The Nectar of the Daily Drams, Sherry cask.
Kleur: mahonie
ABV: 56.7%

Onherkenbaar

Single casks die op de markt gebracht worden door The Nectar uit Zolder kan je eigenlijk blind kopen. Het zijn altijd pareltjes. Dat is met deze prachtige Clynelish op sherry – uit het magische jaar 1995 – niet anders. Lees verder en hoop dat u nog een fles kan vinden.

Diepe sherry op de krachtige neus: rozijnen, pruimen, licht rottende appelsienen, zwarte bosbessen, cassis, cuberdons en aardbeienconfituur. Dat alles wordt nog eens onderstreept met meubelpoets, pruimtabak, beef jerky en nieuwe, lederen zadeltassen voor je Harley. Er zit nog een toets van afgestreken lucifer in, maar gelukkig niet dominerend. Heerlijk, ja, maar het moet gezegd: Clynelish is totaal onherkenbaar geworden door de invloed van het vat.

De smaak laat niets te wensen over – als je een sherrygerijpte bom verwacht, althans. Lekker kruidig op nootmuskaat en kruidnagel met een hint van kaneel. Opnieuw flink wat cassis en zwarte bosbessen, viervruchtenconfituur, chocolade en leder. Tabak en pruimen komen midpalate stevig opzetten. Naar het einde toe wordt dat overgenomen door koude koffie, geroosterde amandelen, chocolade en flink drogende toetsen van de eik. Maar eerlijkheid gebied me toe te geven dat deze Clynelish totaal incognito blijft.

De afdronk is quasi lang. Vooral donkerzoet fruit en nootmuskaat blijven lekker lang hangen. Maar je mond is wel kurkdroog aan het einde van de rit.

Toegegeven, 250 EUR is niet goedkoop. Maar wat een whisky, zeg! Echte sherrybom. Maar vergeet niet: Clynelish herkennen is (voor mij althans) onmogelijk. Who cares when it’s this good? Bedankt, Manny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).