Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 2008/2018 Signatory Vintage, Un-Chillfiltered, Bourbon Barrels 800130+800131, 448 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Eenvoudig

Dat er in de warehouses van Pitlochry leuke dingen liggen te rijpen weten we al langer. Andrew Symington heeft in de afgelopen decennia een serieuze verzameling vaten weten bij elkaar te brengen. Dit is er een van Clynelish uit 2008. Een tiener op drinksterkte, samengebracht van twee bourbon barrels, wat een release van 448 flessen opleverde.

Hij moet even ademen, moet ik zeggen. Maar met het nodige geduld en wat lucht komt hij mooi open. Dan wordt hij erg klassiek met een mooie waxiness, agrums en kinine. Een hint van suikerspin maakt hem verrassend zoet.

De body is eerlijk gezegd wat aan de lichte kant (het ABV zit daar voor veel tussen), maar hij is wel behoorlijk pikant. Pepers en gember, zoethout en meer peper. De agrums schemeren mooi door – gaat richting pompelmoes, terwijl hij tevens een mineraal kantje vertoont. Kalkachtig.

De finish is middellang op citrus en pepers.

Ik beken, dit is een eerder eenvoudige Clynelish. Maar zelfs die zijn goed. Je kon deze in de zomer van 2018 kopen voor amper 40 EUR. Zot, hé? Dankjewel, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).