Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 16 Year Old 1996/2012 The Whiskyman & Lindores Whisky Society, Refill Bourbon Hogshead
Kleur: xxx
ABV: 52.3%

Appelsap

Er was een tijd dat Dominiek Bouckaert intensief bezig was met whisky. Lange tijd bracht hij onder het label The Whiskyman heerlijke whisky uit. In 2012 kon hij de hand leggen op dit vat Clynelish uit 1996 dat 16 jaar had gerijpt. Het werd gebotteld voor het Lindores Whiskyfestival.

Mijn eerste impressie bij het nosen van dit kleinood is dat het om appelsap op steroïden gaat. Groene, rode en gele appels. Daarnaast verse perzik, flink wat honing, amandelpasta en rode bessen. Dit is een echt vruchtensapje. Heerlijk waxy, zoals je van Clynelish mag verwachten.

Op smaak komen de appels eerst, maar worden dan snel vervoegd door mandarijnen en roze pompelmoes. Zoetzuur tot de derde graad. De alcohol is prima geïntegreerd en de kruiden zorgen voor de nodige ondersteuning (peper, zoethout, gember), zonder te gaan overheersen. Desalniettemin blijft het een krachtpatser.

De afdronk doet de citrus baan ruimen voor wat gekonfijte gember en kruiden van de eik.

Een bijzonder mooie Clynelish. Wat heb ik spijt dat mijn fles ondertussen leeg is!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).