Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 16 Year Old 1996 The Whiskyman

Tasting Notes Posted on 23/02/2020 16:43

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 16 Year Old 1996/2012 The Whiskyman & Lindores Whisky Society, Refill Bourbon Hogshead
Kleur: xxx
ABV: 52.3%

Appelsap

Er was een tijd dat Dominiek Bouckaert intensief bezig was met whisky. Lange tijd bracht hij onder het label The Whiskyman heerlijke whisky uit. In 2012 kon hij de hand leggen op dit vat Clynelish uit 1996 dat 16 jaar had gerijpt. Het werd gebotteld voor het Lindores Whiskyfestival.

Mijn eerste impressie bij het nosen van dit kleinood is dat het om appelsap op steroïden gaat. Groene, rode en gele appels. Daarnaast verse perzik, flink wat honing, amandelpasta en rode bessen. Dit is een echt vruchtensapje. Heerlijk waxy, zoals je van Clynelish mag verwachten.

Op smaak komen de appels eerst, maar worden dan snel vervoegd door mandarijnen en roze pompelmoes. Zoetzuur tot de derde graad. De alcohol is prima geïntegreerd en de kruiden zorgen voor de nodige ondersteuning (peper, zoethout, gember), zonder te gaan overheersen. Desalniettemin blijft het een krachtpatser.

De afdronk doet de citrus baan ruimen voor wat gekonfijte gember en kruiden van de eik.

Een bijzonder mooie Clynelish. Wat heb ik spijt dat mijn fles ondertussen leeg is!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clynelish 18 Year Old 1995 The Auld Alliance

Tasting Notes Posted on 23/02/2020 06:42

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 18 Year Old 1995/2013 The Auld Alliance, Bourbon Hogshead, 237 bts
Kleur: goud
ABV: 51.2%

Funky

The Auld Alliance is een prestigieuse whiskybar in Singapore die gerund wordt door een Fransman – Emmanuel Dron – en zijn lieftallige wederhelft. Ik heb het genoegen de eigenaars te kennen, maar tot in Singapore ben ik nog niet geraakt. Emmanuel selecteert af en toe zelf een vat voor zijn bar en dit is er zo eentje: een Clynelish uit 1995. Ondertussen toch alweer zes jaar geleden dat deze op de markt kwam, maar ik besloot mijn fles onlangs te delen met vrienden op een tasting. En goed dat hij werd bevonden. Niet moeilijk. Emmanuel kent wel iets van whisky.

Het is nochtans effe schrikken op de neus. Hij is best funky! Hoewel de bijenwas en citrus present tekenen, moet je toch ook even doorheen een handjevol exotische kruiden. Ik krijg iets van oregano, paprika, kardemom, komijn en kaneel. Ik ben niet aan het zeveren. Dit lijkt wel een Baharat kruidenmix!

Op smaak komt hij al veel dichter in de buurt van een typische Clynelish, maar toch zit er nog zo’n vuil randje aan dat enerzijds doet fronsen en anderzijds likkebaarden. Hij krijgt ook een flink minerale toets, alsof ik kiezelsteentjes in mijn mond heb genomen. Bizar, maar hoe dan ook lekker.

In de afdronk zet dit zich nog extra door. Mineraal, zoetzuur en kruidig.

Een bijzondere Clynelish waar je met open mind van moet proeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).