Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 18 Year Old 1995/2013 The Auld Alliance, Bourbon Hogshead, 237 bts
Kleur: goud
ABV: 51.2%

Funky

The Auld Alliance is een prestigieuse whiskybar in Singapore die gerund wordt door een Fransman – Emmanuel Dron – en zijn lieftallige wederhelft. Ik heb het genoegen de eigenaars te kennen, maar tot in Singapore ben ik nog niet geraakt. Emmanuel selecteert af en toe zelf een vat voor zijn bar en dit is er zo eentje: een Clynelish uit 1995. Ondertussen toch alweer zes jaar geleden dat deze op de markt kwam, maar ik besloot mijn fles onlangs te delen met vrienden op een tasting. En goed dat hij werd bevonden. Niet moeilijk. Emmanuel kent wel iets van whisky.

Het is nochtans effe schrikken op de neus. Hij is best funky! Hoewel de bijenwas en citrus present tekenen, moet je toch ook even doorheen een handjevol exotische kruiden. Ik krijg iets van oregano, paprika, kardemom, komijn en kaneel. Ik ben niet aan het zeveren. Dit lijkt wel een Baharat kruidenmix!

Op smaak komt hij al veel dichter in de buurt van een typische Clynelish, maar toch zit er nog zo’n vuil randje aan dat enerzijds doet fronsen en anderzijds likkebaarden. Hij krijgt ook een flink minerale toets, alsof ik kiezelsteentjes in mijn mond heb genomen. Bizar, maar hoe dan ook lekker.

In de afdronk zet dit zich nog extra door. Mineraal, zoetzuur en kruidig.

Een bijzondere Clynelish waar je met open mind van moet proeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).