Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 24 Year Old 1990/2015, Adelphi, Refill Bourbon Cask #3232, 180 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.2%

Balsahout

Ik beken, ik heb de laatste weken één of andere fetisj (ja, dat is de juiste spelling in het Nederlands) voor Clynelish ontwikkeld. Niet moeilijk, het is ook zo’n lekkere whisky. En kon ik via een gabber in Nederland toch wel een sample te pakken krijgen van deze 24-jarige van Adelphi, zeker? Feestje!

Zalig tropische neus op citroen, ananas, vanille-ijs (!) en paraffine. Gesuikerde limoenschillen, Turks Fruit, groene banaan en kokosvlees in witte chocolade. Heel even een kleine hint van babyshampoo, maar het is weg voor je het weet. Balsahout en een hint van gekarameliseerde gember. Ik ben fan!

De body is olieachtig, maar minder waxy dan ik van Clynelish gewend ben (of hoop?). Opnieuw tropisch fruit, maar nu meer abrikozen dan ananas, meer appelsien dan citroen. Er komt een mooi zoetje opzetten als van crème brûlée met wat ahornsiroop er over heen. Potloodschaafsel. Kinine. Gember en munt. Een kleine kruidige prikkel. Mooi, zeg!

De afdronk is textbook Clynelish. Waxy, bitterzoet, licht drogend op munt en tuinkruiden met iets van banaan op het sterfbed. Tikkeltje snoeperig, zelfs.

Wederom een schitterende malt van deze toch wel moderne distilleerderij (want pas in 1968 gebouwd). Was destijds zo’n 150 EUR, maar ondertussen nog moeilijk te vinden. Dankjewel, Marcel!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).