Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 17 Year Old 1996/2014, WIN, Refill Sherry Cask
Kleur: koper
ABV: 54.4%

Vochtige Kelder

Air Leth is Gaelic voor ‘vooraanstaand’ of ‘prominent’. Het is een reeks die het Nederlandse Whisky Import Nederland – kortweg WIN – gebruikt voor whisky’s die om één of andere reden niet onder het First Cask label worden gebotteld. Grappig detail: op Skye is er een bed & breakfast die naar dezelfde naam luistert. Benieuwd of ze daar deze Clynelish uit 1996 op het schap hebben staan.

Mooie, gelaagde neus op appelsien, pompelmoes, sultana, geroosterde amandelen en bijenwas, maar wel samengebracht in een vochtige kelder. Iets van potpourri en leder. Citroengras. Pomme d’amour. Nootmuskaat. Munt en Turks Fruit. Erg interessant en boeiend. Quasi-complex.

Het begint zoet, maar evolueert snel naar umami. En dan plots kruidig en snoeperig. Wat leuk! Denk peper, gember, nootmuskaat, kinini en zelfs iets van mosterdzaad. Qua fruit heb ik citrus van alle slag, vooral gekonfijt. Pruimen en kersen steken de kop op. Lekker olieachtig. Midpalate is het vooral grapefruit en karamel dat met de aandacht gaat lopen. Bijzonder lekkere krachtpatser.

De afdronk is lang, warm, donkerzoet met een mooie hint van eikenhout.

Soms betrap ik mezelf er nog steeds op dat ik van een fles met een (naar mijn mening) lelijk label vaak laat staan. En deze fles is het bewijs dat die strategie te mijden is, want dit is een aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).