Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 19 Year Old 1995/2014 Duncan Taylor Dimensions, Oak Cask #4676, 221 bts
Kleur: koper
ABV: 48.4%

Banana Split

Clynelish uit de jaren ’90 van de vorige eeuw behoren tot de beste, naar mij mening. Zo tussen 1992 en 1997 werden echte pareltjes gestookt. Deze van Duncan Taylor valt daar perfect middenin. Ik vraag me wel af of dit vatsterkte is. Wellicht niet. Want na nog geen 20 jaar rijping al onder de 50% duiken, is volgens mij wat teveel van het goede.

De neus is erg zoet en offreert voornamelijk… euh… banana split! Naast dit zomerse ijsje krijg ik ook nog gestoofde appels en peren, iets van kiezeltjes en kruisbessen. Erg fruitig, hoor. Na enkele ogenblikken komen daar ook nog mandarijntjes aan te pas. De typische waxiness van Clynelish tekent op de neus eveneens present.

Het begint allemaal heel sappig – opnieuw banaan, mandarijn, vanille, appels – maar wordt dan eerst snoeperig zoet en daarna heel snel wat droog. De eik heeft hier toch wel erg flink zijn stempel gedrukt. Hij wordt ook wat herbaler. Meer grassen. Het fruit gaat de groene richting uit. Denk kruisbessen en Reine Claude pruimpjes. Prima, hoor.

De afdronk duurt wel gezellig lang. Op meer van ‘t zelfde trouwens.

Een tikkeltje atypisch voor Clynelish, misschien, maar wel erg lekker. Net een tikkeltje te droog om top te zijn. Het is ondertussen mijn 75e Clynelish, zie ik net. Nice (klopt zichzelf op de borst)!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-20149
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).