Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1995/2016 Signatory Vintage, Decanter Collection, Cask #8691, 840 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Misosoep

Signatory bracht in 2016 deze 20-jarige Clynelish van het ‘magische jaar 1995’ op de markt in die mooie decanter in de.. euh… Decanter Collection. Hij werd – helaas, zou ik al bijna zeggen – versneden naar 43%. Maar goed, ervaring leert ook dat 40% en 43% soms ook nog heel mooie dingen oplevert. Het moet niet altijd vatsterkte zijn, toch? Hoewel het vattype niet vermeld wordt, kunnen we van een sherry butt uitgaan, gezien het feit dat er 840 flessen werden gelanceerd.

Oooh, dit is goed, hoor. De typische waxiness van Clynelish wordt hier gecombineerd met walnotencake met honing, een vers afgestreken lucifer (heel eventjes, althans) en allerhande citrusvruchten, zowel vers als gekonfijt. Ik moet zelfs heel even aan nacho’s met kaassaus denken. Of misosoep. Boeiend!

Op smaak is het een schoolvoorbeeld van Clynelish, echt waar. Typische romige, waxy toetsen van leder, appelsienen, zelfs een klein ziltje. Ja, appelsien begint te domineren, maar daar kunnen we vast en zeker mee leven. Peterselie komt piepen. Nog wat aardse tonen en wat vanille en – niet lachen – een enkele druppel bloed. Erg goed!

En de afdronk – die verrassend lang is – komt dat ziltje nog eens extra naar voren.

Dit zou zo maar een manzanilla-vat kunnen geweest zijn. Hoe dank ook, dit is een erg drinkbare Clynelish en het bescheiden alcohopercentage stoort hoegenaamd niet. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).