Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 20 Year Old 1995 Signatory Decanter Collection

Tasting Notes Posted on 19/02/2020 16:19

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1995/2016 Signatory Vintage, Decanter Collection, Cask #8691, 840 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Misosoep

Signatory bracht in 2016 deze 20-jarige Clynelish van het ‘magische jaar 1995’ op de markt in die mooie decanter in de.. euh… Decanter Collection. Hij werd – helaas, zou ik al bijna zeggen – versneden naar 43%. Maar goed, ervaring leert ook dat 40% en 43% soms ook nog heel mooie dingen oplevert. Het moet niet altijd vatsterkte zijn, toch? Hoewel het vattype niet vermeld wordt, kunnen we van een sherry butt uitgaan, gezien het feit dat er 840 flessen werden gelanceerd.

Oooh, dit is goed, hoor. De typische waxiness van Clynelish wordt hier gecombineerd met walnotencake met honing, een vers afgestreken lucifer (heel eventjes, althans) en allerhande citrusvruchten, zowel vers als gekonfijt. Ik moet zelfs heel even aan nacho’s met kaassaus denken. Of misosoep. Boeiend!

Op smaak is het een schoolvoorbeeld van Clynelish, echt waar. Typische romige, waxy toetsen van leder, appelsienen, zelfs een klein ziltje. Ja, appelsien begint te domineren, maar daar kunnen we vast en zeker mee leven. Peterselie komt piepen. Nog wat aardse tonen en wat vanille en – niet lachen – een enkele druppel bloed. Erg goed!

En de afdronk – die verrassend lang is – komt dat ziltje nog eens extra naar voren.

Dit zou zo maar een manzanilla-vat kunnen geweest zijn. Hoe dank ook, dit is een erg drinkbare Clynelish en het bescheiden alcohopercentage stoort hoegenaamd niet. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clynelish New Make Spirit

Tasting Notes Posted on 19/02/2020 06:41

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Waxy

Clynelish vierde vorig jaar haar 200e verjaardag. Het is te zeggen… de oorspronkelijke distilleerderij werd in 1819 gebouwd, maar staat nu beter bekend als Brora, want in 1968 werd immers een nieuwe neergepoot. Het is van deze nieuwe distilleerderij dat ik via-via de new make spirit te pakken heb gekregen. En tenzij u mij nog maar net heeft leren kennen, weet u verdomd goed dat ik een zwak heb voor new make. En dit is er eentje die ik nooit eerder proefde.

Oh, ja. Zoete gerst met een pittig randje, zonder pikant te worden. Met een heerlijke zoetje als van jonge worteltjes die tot moes gekookt werden. Zelfs een tikkeltje snoeperig. Erg clean op de neus, hoor!

De smaak ligt perfect in het verlengde van de neus, maar is wel erg stevig door het hoge ABV. Dat gezegd zijnde merk je nu al dat hij wat romig is. De typische waxiness van Clynelish is dus al in de new make herkenbaar en erg aangenaam. Ja, hij is vanaf de tweede slok zelfs al wat vettig. Maar wel bijzonder lekker.

De afdronk is erg lang en hartverwarmend.

Een erg cleane, doch romige new make. Top. Wat jammer dat deze niet commercieel verkrijgbaar is. Hier zou ik een leuke cocktail mee kunnen maken deze zomer.

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).