Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Waxy

Clynelish vierde vorig jaar haar 200e verjaardag. Het is te zeggen… de oorspronkelijke distilleerderij werd in 1819 gebouwd, maar staat nu beter bekend als Brora, want in 1968 werd immers een nieuwe neergepoot. Het is van deze nieuwe distilleerderij dat ik via-via de new make spirit te pakken heb gekregen. En tenzij u mij nog maar net heeft leren kennen, weet u verdomd goed dat ik een zwak heb voor new make. En dit is er eentje die ik nooit eerder proefde.

Oh, ja. Zoete gerst met een pittig randje, zonder pikant te worden. Met een heerlijke zoetje als van jonge worteltjes die tot moes gekookt werden. Zelfs een tikkeltje snoeperig. Erg clean op de neus, hoor!

De smaak ligt perfect in het verlengde van de neus, maar is wel erg stevig door het hoge ABV. Dat gezegd zijnde merk je nu al dat hij wat romig is. De typische waxiness van Clynelish is dus al in de new make herkenbaar en erg aangenaam. Ja, hij is vanaf de tweede slok zelfs al wat vettig. Maar wel bijzonder lekker.

De afdronk is erg lang en hartverwarmend.

Een erg cleane, doch romige new make. Top. Wat jammer dat deze niet commercieel verkrijgbaar is. Hier zou ik een leuke cocktail mee kunnen maken deze zomer.

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).