Distilleerderij: Port Dundas
Regio: Schotland
Fles: Port Dundas 23 Year Old 1995/2019 Cask Strength, The Ultimate, Hogshead #64904, 225 bts
Kleur: oud goud
ABV: 59.4%

Nougat & Marsepein

Een leuk weetje: in 1811 werd de Port Dundas Distillery opgericht door Daniel MacFarlane en in 1813 richtte Brown, Goulier & Co een tweede distilleerderij op – op hetzelfde industrieterrein ten noorden van Glasgow – en noemde haar… ook Port Dundas Distillery! Dat zou vandaag de dag niet meer kunnen, natuurlijk. In 1865 werden ze samengevoegd en in 2009 ging ze dicht. We proeven een grain uit 1995 op vatsterkte, gebotteld door het Nederlandse Van Wees onder hun The Ultimate label.

Klassieke, erg zoete neus. Karamel, butterscotch, Werther’s Original en toffee. Allemaal neven van elkaar, natuurlijk. Dat wordt aangevuld met boerenboter, bananensnoepjes, kokosnoot en melkchocolade. Hint van nougat en marsepein. Wilde bloemen en kandijsuiker. Leuke mix en hoewel redelijk eenvoudig, nodigt deze toch erg uit.

Komt vlotjes binnen, ondanks het hoge ABV. Wel onmiddellijk wat kruidigheid, natuurlijk. Denk kaneel, witte peper en gember. Iets van zoethout, ook. Maar dan komen de zoetigheden in vol ornaat opzetten: karamel, chocolade, kokosnoot en iets van vanille-ijs. Vloeibaar dessertje, hoor. Niet complex, wel gewoon lekker.

De afdronk is aangenaam lang, beetje warm en drogend, maar blijft zoet tot het eind, alsof ik een klontje rietsuiker in mijn mond hou.

Geen grootse grain, maar wel erg aangenaam. Zet dit op tafel bij een bordspel en de fles haalt de avond niet. Dankjewel voor het sample, Manny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).