Distilleerderij: Carsebridge
Regio: Schotland
Fles: Carsebridge 42 Year Old 1960/2002 Chieftain’s Choice, Oloroso Sherry Cask #15010, 135 bts
Kleur: mahonie
ABV: 41.6%

Incognito

De Carsebridge distilleerderij werd in 1798 opgericht en tot 1852 stookte ze zelfs moutwhisky! Maar de grote vraag naar graanwhisky voor de blends noopte John Bald Jr, zoon van de oprichter, er toe om twee Coffey Stills te plaatsen. In 1877 werd Carsebridge zelfs één van de oprichters van DCL, voorloper van het huidige Diageo. De distilleerderij werd in 1983 gesloten en afgebroken in 1992. Ik proef een 42 jaar lang op oloroso sherryvat gerijpte grain van deze Lowlander, gestookt in 1960 en op de markt gebracht in 2002 door Ian McLeod. Hij heeft de kleur van cola!

Op de neus herken ik absoluut geen whisky. Mout noch grain. Dit is gewoon ruiken aan een heerlijk glas geconcentreerde oloroso sherry van de bovenste plank. Rozijnen, gepofte kastanjes, pruimensap, vijgenconfituur, donkere chocolade, meubelpoets en een karrenvracht aan kaneel. Maar ook zadeltassen en een umami hint waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Mijn god, wat ruikt dat lekker.

Veel body heeft hij helaas niet meer maar dat maakt hij helemaal goed op smaak. Porto, rancio, confituur van aardbeien en bosbessen, Arabische koffie, cacao en mokka. Dan geroosterde ham met honing (aha, daar is onze umami toets) gevolgd door appelsien- en walnotenlikeur. Maar… waar is de whisky? Dit lijkt op pure versterkte wijn uit lang vervlogen tijden. De Carsebridge is totaal incognito. Ik klaag niet, hoor.

De finish is middellang op meer walnotenlikeur en kaneel. Koude koffie op het sterfbed.

Blind had ik dit nooit whisky genoemd. Bedankt, Manny, dit was een pareltje!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).