Distilleerderij: Zuidam
Regio: Nederland
Fles: Millstone 4 Year Old 2014/2018 92 Rye Whisky, Zuidam, New American Oak
Kleur: amber
ABV: 46.0%

Vicks

Millstone is de naam van de whisky die door Zuidam Distillery op de markt wordt gebracht. De Nederlandse distilleerderij in Baarle-Nassau wordt tegenwoordig bestiert door Patrick Van Zuidam, die als Master Distiller al wat mooie whisky op de markt heeft gebracht. Ik beken… het is nog maar mijn vierde Millstone. Dankzij whiskygabber Manny kon ik de hand leggen op deze 92 Rye Whisky. Opgelet: het getal verwijst niet naar het percentage rogge in de mash bill, maar naar het alcoholpercentage: 92 Proof staat gelijk aan 46%. Hij werd gestookt op 3 januari 2014 en gebotteld op 1 maart 2018 en is dus 4 jaar oud.

Ik vind de neus erg leuk. Doet in eerste instantie aan typische Amerikaanse rye denken, maar als je hem wat tijd en aandacht schenkt, merk je dat hij veel verder gaat. Ik krijg karamel, bruin brood, gekonfijte appelsien, de zeste van een citroen, vanille, kruidnagel en kaneel en een mooie dosis manukahoning. Maar dan komt het: een toets van Vicks Vaporub, Kraska meubelpoets en cuberdons. Nice!

De aanzet is toch even schrikken, want hij is pikant en onmiddellijk erg droog. Voelt bijna niet vloeibaar aan, als u begrijpt wat ik bedoel. Erg droog en stoffig. Een vreemde gewaarwording. Eens je speekselklieren aan het werk gaan proef je de eik en rogge die voor een mooie kruidigheid zorgen (denk nootmuskaat, kruidnagel en kaneel) en pas midpalate verschijnt er een zoetje. Maar van het fruit op de neus is nog maar weinig te merken.

In de middellange – erg droge – afdronk, zijn het kruiden die de plak zwaaien.

De neus vond ik erg aangenaam, maar op smaak werd hij me te droog. Thx, Manny.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).