Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 4, 79.023 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

08

Midden

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten van Buffalo Trace, Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniel’s. We eindigen met batch 4 die werd samengesteld uit 344 eiken vaten. Pittig detail: deze vierde batch bracht 9 maanden door op de bourbonvaten, terwijl de vorige drie batches slechts 6 maanden op vat sliepen. Wist je trouwens dat er ook een groene Duvel op de markt werd gebracht naar aanleiding van Expo ’58 in Brussel? Die is iets lichter omwille van het feit dat het bier maar één keer gegist werd. Niet veel later werd het Duvel-glas ontworpen. Bert en Marcel Moortgat – de vorige, derde generatie – vond dat hun unieke bier ook een uniek glas verdiende.

Qua neus zit deze tussen batch 2 en 3 in. Erg fruitig en fris met flink wat vanille en karamel, maar met een mooie toets van de whisky zonder te domineren. Het zou me niet verbazen mocht dit bier gerijpt hebben op dezelfde vaten van batch 2, zij het wel drie maand langer (maar nu zijn de vaten natuurlijk refill). Ik klets wellicht maar wat uit mijn nek, maar hij houdt het midden tussen een frisse pint en een whiskybier.

Lekker fris op de tong, met flink wat koolzuurgas. Hij danst een beetje, als u mij begrijpt. Het bitterzoete fruit keert weer, maar ook de whisky laat zich hier even zien, zij het minder uitgesproken dan op batch 2 (die ik de lekkerste vind, omwille van de hevigste whiskyinvloed).

De afdronk houdt het midden tussen kort en lang en geeft nog wat perzik en een mespuntje peper.

Het mooie aan deze Duvel Barrel Aged is dat ze alle vier anders smaken. De nuances zijn klein, natuurlijk, maar als je ze op een rijtje zet (zoals ik samen met mijn makker Peter deed), ontdek je de kleine verschillen. Da’s echt wel leuk, interessant, boeiend… als je daar van houdt natuurlijk. En wie van lijstjes houdt, ziehier mijn voorkeur: Batch 2 (met voorsprong), Batch 1, Batch 4, Batch 3.

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).