Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Duvel Barrel Aged Batch 4

Tasting Notes Posted on za, februari 08, 2020 16:15:19

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 4, 79.023 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

08

Midden

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten van Buffalo Trace, Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniel’s. We eindigen met batch 4 die werd samengesteld uit 344 eiken vaten. Pittig detail: deze vierde batch bracht 9 maanden door op de bourbonvaten, terwijl de vorige drie batches slechts 6 maanden op vat sliepen. Wist je trouwens dat er ook een groene Duvel op de markt werd gebracht naar aanleiding van Expo ’58 in Brussel? Die is iets lichter omwille van het feit dat het bier maar één keer gegist werd. Niet veel later werd het Duvel-glas ontworpen. Bert en Marcel Moortgat – de vorige, derde generatie – vond dat hun unieke bier ook een uniek glas verdiende.

Qua neus zit deze tussen batch 2 en 3 in. Erg fruitig en fris met flink wat vanille en karamel, maar met een mooie toets van de whisky zonder te domineren. Het zou me niet verbazen mocht dit bier gerijpt hebben op dezelfde vaten van batch 2, zij het wel drie maand langer (maar nu zijn de vaten natuurlijk refill). Ik klets wellicht maar wat uit mijn nek, maar hij houdt het midden tussen een frisse pint en een whiskybier.

Lekker fris op de tong, met flink wat koolzuurgas. Hij danst een beetje, als u mij begrijpt. Het bitterzoete fruit keert weer, maar ook de whisky laat zich hier even zien, zij het minder uitgesproken dan op batch 2 (die ik de lekkerste vind, omwille van de hevigste whiskyinvloed).

De afdronk houdt het midden tussen kort en lang en geeft nog wat perzik en een mespuntje peper.

Het mooie aan deze Duvel Barrel Aged is dat ze alle vier anders smaken. De nuances zijn klein, natuurlijk, maar als je ze op een rijtje zet (zoals ik samen met mijn makker Peter deed), ontdek je de kleine verschillen. Da’s echt wel leuk, interessant, boeiend… als je daar van houdt natuurlijk. En wie van lijstjes houdt, ziehier mijn voorkeur: Batch 2 (met voorsprong), Batch 1, Batch 4, Batch 3.

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Duvel Barrel Aged Batch 3

Tasting Notes Posted on za, februari 08, 2020 06:14:10

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 3, 79.092 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

Barbecue

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten. De eerste batch verscheen in 2017 op minder dan 25.000 flessen, maar het bleek wel een commercieel succes. We zetten ze alle vier op een rijtje. Vandaag is batch 3 aan de beurt, die werd samengesteld uit 351 eiken vaten. Batch 1 was bijna 25.000 flessen sterk, batch 2 al dik 44.000 flessen, deze batch 3 telt meer dan 79.000 flessen. Naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog lanceerde Moortgat zijn ‘Victory Ale’, die door een dorpsgenoot wordt omschreven als ‘dit is een echte duvel!’. Het viel niet in dovemans oren en vanaf 1923 werd het bier onder die naam op de markt gebracht – wat voor opschudding zorgde in het erg katholieke Vlaanderen. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis.

De neus van deze derde batch is naar mijn mening de lichtste. De ‘boozy’ trekjes van de tweede batch is hier compleet zoek. Wel krijg je mooie toetsen van karamel, vanille en citrusfruit en doet hij me aan het einde van de lente, begin van de zomer denken. Na een minuutje verschijnt zelfs iets van geprakte banaan, echt waar! Lekker zoet.

Ook op smaak is dit de meest frisse. Minder romig dan zijn broertjes, maar des te fruitiger. Refill-vaten, misschien? Flink wat citrusfruit, iets van perzik en wat witte peper. Erg zomers op de tong.

Hij heeft de minst lange – zeg gerust korte – afdronk van de 4 batches.

Hier gaat het meer om het bier dan om de whisky. Erg vind ik het niet, want dit is gevaarlijk drinkbaar. Ik heb nog 2 flessen staan die ik aan de kant zet voor de zomervakantie in de Provence. Dat wordt genieten bij de barbecue!

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).