Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 3, 79.092 bts, 75cl
Kleur: goudbruin
ABV: 11.5%

Barbecue

Duvel Barrel Aged is een uniek degustatiebier dat ontwikkeld werd door de klassieke Duvel te laten rijpen op eikenhouten bourbonvaten. De eerste batch verscheen in 2017 op minder dan 25.000 flessen, maar het bleek wel een commercieel succes. We zetten ze alle vier op een rijtje. Vandaag is batch 3 aan de beurt, die werd samengesteld uit 351 eiken vaten. Batch 1 was bijna 25.000 flessen sterk, batch 2 al dik 44.000 flessen, deze batch 3 telt meer dan 79.000 flessen. Naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog lanceerde Moortgat zijn ‘Victory Ale’, die door een dorpsgenoot wordt omschreven als ‘dit is een echte duvel!’. Het viel niet in dovemans oren en vanaf 1923 werd het bier onder die naam op de markt gebracht – wat voor opschudding zorgde in het erg katholieke Vlaanderen. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis.

De neus van deze derde batch is naar mijn mening de lichtste. De ‘boozy’ trekjes van de tweede batch is hier compleet zoek. Wel krijg je mooie toetsen van karamel, vanille en citrusfruit en doet hij me aan het einde van de lente, begin van de zomer denken. Na een minuutje verschijnt zelfs iets van geprakte banaan, echt waar! Lekker zoet.

Ook op smaak is dit de meest frisse. Minder romig dan zijn broertjes, maar des te fruitiger. Refill-vaten, misschien? Flink wat citrusfruit, iets van perzik en wat witte peper. Erg zomers op de tong.

Hij heeft de minst lange – zeg gerust korte – afdronk van de 4 batches.

Hier gaat het meer om het bier dan om de whisky. Erg vind ik het niet, want dit is gevaarlijk drinkbaar. Ik heb nog 2 flessen staan die ik aan de kant zet voor de zomervakantie in de Provence. Dat wordt genieten bij de barbecue!

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).