Brouwerij: The Five Points Brewing Company
Regio: London, UK
Fles: The Five Point Grand Stout
Kleur: zwart
ABV: 12%

Boterham

The Five Points is een brouwerij in Hackney, een buitenwijk van Londen, opgericht in 2013. Voor hun 1000e brouwsel produceerden ze een Imperial Stout die niet minder dan 11 maanden lang op een Auchentoshan vat mocht rijpen alvorens op 12% op fles getrokken te worden. Dankzij mijn gabber Koen kon ik hier twee flesjes van te pakken krijgen. Eentje ging onmiddellijk in de verzameling, de tweede fles kraakte ik ter plekke met Koen op een zonnige zondagmiddag in januari. Hij giet gitzwart met een chocoladekleurige kraag die heel snel verdwijnt. Giet bijna als kandijsiroop. Carbonatie? Nul komma nul, in alle eerlijkheid.

De eerste geur die ik ontwaar is koeienvlaai en rottende plantenresten, alvorens koffie, noten en karamel zich tonen. Da’s toch effe schrikken. Maar donkerzoet is hij alleszins en hij wordt beter als je hem even laat staan. Hij begint zelfs naar siroop te ruiken. Erg romig.

Er is niks fris aan deze stout. Dit is werken, hoor. Dit is als het verorberen van een flinke boterham. Je moet er voor werken. Donkerzoete toetsen van noten, honing en toffee, flink wat karamel, een toets van whisky (gelukkig, want daar ging het mij immers om) en gitzwarte, licht bittere koffie.

De middellange afdronk lijkt nog iets bitterder te worden en doet me denken aan koffie met flink wat chicorei, zoals ons bomma hem graag lustte, God hebbe haar ziel.

Dit is een biertje waar je tijd voor moet nemen, want vlot drinkbaar is het allerminst. Bedankt, Koen, om de moeite te nemen deze helemaal uit Londen mee te brengen voor mij.

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).