Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: The Five Points Grand Stout

Tasting Notes Posted on do, februari 06, 2020 16:50:15

Brouwerij: The Five Points Brewing Company
Regio: London, UK
Fles: The Five Point Grand Stout
Kleur: zwart
ABV: 12%

Boterham

The Five Points is een brouwerij in Hackney, een buitenwijk van Londen, opgericht in 2013. Voor hun 1000e brouwsel produceerden ze een Imperial Stout die niet minder dan 11 maanden lang op een Auchentoshan vat mocht rijpen alvorens op 12% op fles getrokken te worden. Dankzij mijn gabber Koen kon ik hier twee flesjes van te pakken krijgen. Eentje ging onmiddellijk in de verzameling, de tweede fles kraakte ik ter plekke met Koen op een zonnige zondagmiddag in januari. Hij giet gitzwart met een chocoladekleurige kraag die heel snel verdwijnt. Giet bijna als kandijsiroop. Carbonatie? Nul komma nul, in alle eerlijkheid.

De eerste geur die ik ontwaar is koeienvlaai en rottende plantenresten, alvorens koffie, noten en karamel zich tonen. Da’s toch effe schrikken. Maar donkerzoet is hij alleszins en hij wordt beter als je hem even laat staan. Hij begint zelfs naar siroop te ruiken. Erg romig.

Er is niks fris aan deze stout. Dit is werken, hoor. Dit is als het verorberen van een flinke boterham. Je moet er voor werken. Donkerzoete toetsen van noten, honing en toffee, flink wat karamel, een toets van whisky (gelukkig, want daar ging het mij immers om) en gitzwarte, licht bittere koffie.

De middellange afdronk lijkt nog iets bitterder te worden en doet me denken aan koffie met flink wat chicorei, zoals ons bomma hem graag lustte, God hebbe haar ziel.

Dit is een biertje waar je tijd voor moet nemen, want vlot drinkbaar is het allerminst. Bedankt, Koen, om de moeite te nemen deze helemaal uit Londen mee te brengen voor mij.

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Willamette Wookie

Tasting Notes Posted on do, februari 06, 2020 06:45:44

Brouwerij: Het Uiltje
Regio: Nederland
Fles: Willamette Wookie, American Imperial IPA, 440ml
Kleur: amber
ABV: 9.5%

Let The Wookiee Win

Ze maken leuke biertjes bij Brouwerij Uiltje in Haarlem, opgericht in 2012 met wat crowdfunding hulp. En ze hebben ook een onmiskenbare huisstijl wat labels en blikjes betreft, maar zouden er toch goed aan doen iemand in dienst te nemen om deze even te fact checken. Het is natuurlijk mierenneuken, maar op de Imperial Stout die op Auchentoshan vaten gelagerd was stond ‘Highland Distillery’ terwijl deze Willamette Wookie – een leuke alliteratie waarbij gebruik wordt gemaakt van één van de hopsoorten en anderzijds een verwijzing naar Chewbacca, want het label laat duidelijk de cockpit van de Millennium Falcon zien, maar dan in Uiltje’s stijl – er niet in slaagt het ras van onze bonte Han Solo side-kick correct te spellen. Het is immers Wookiee met dubbele ‘e’ op het eind. Sorry, doet totaal niet terzake. Deze Willamette Wookie is dus een triple dry-hopped New England Double IPA! Da’s een mond vol. Hij schenkt mooi amberkleurig met een helderwitte kraag met grote bubbels die lang blijft staan.

De neus is fris fruitig en tropisch met mooie toetsen van mango, honingmeloen en flink wat citoen. Erg aantrekkelijk, moet ik bekennen.

Dat tropisch fruit komt op smaak onmiddellijk terug, in een romig jasje van toffee met een flink brutale toets van de alcohol. Best krachtig, waarmee de link naar Chewbacca makkelijk gelegd is.

Zoetzure afdronk waarbij de alcohol op je tong blijft dansen.

Dit is een erg hoppige IPA, hoor, maar minder bitter dan ik had gedacht. Deze profiteert vooral van erg fruitige toetsen, die hem gevaarlijk drinkbaar maken. Het was een ‘one-off’, wat betekent dat hij ondertussen niet meer verkrijgbaar is. Mijn makker Manny pikte hem op, omwille van de Star Wars link, natuurlijk. En daar ben ik blij om. Dankjewel, Manny, dit was lekker fris en zomers.

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).