Brouwerij: Het Uiltje
Regio: Nederland
Fles: Willamette Wookie, American Imperial IPA, 440ml
Kleur: amber
ABV: 9.5%

Let The Wookiee Win

Ze maken leuke biertjes bij Brouwerij Uiltje in Haarlem, opgericht in 2012 met wat crowdfunding hulp. En ze hebben ook een onmiskenbare huisstijl wat labels en blikjes betreft, maar zouden er toch goed aan doen iemand in dienst te nemen om deze even te fact checken. Het is natuurlijk mierenneuken, maar op de Imperial Stout die op Auchentoshan vaten gelagerd was stond ‘Highland Distillery’ terwijl deze Willamette Wookie – een leuke alliteratie waarbij gebruik wordt gemaakt van één van de hopsoorten en anderzijds een verwijzing naar Chewbacca, want het label laat duidelijk de cockpit van de Millennium Falcon zien, maar dan in Uiltje’s stijl – er niet in slaagt het ras van onze bonte Han Solo side-kick correct te spellen. Het is immers Wookiee met dubbele ‘e’ op het eind. Sorry, doet totaal niet terzake. Deze Willamette Wookie is dus een triple dry-hopped New England Double IPA! Da’s een mond vol. Hij schenkt mooi amberkleurig met een helderwitte kraag met grote bubbels die lang blijft staan.

De neus is fris fruitig en tropisch met mooie toetsen van mango, honingmeloen en flink wat citoen. Erg aantrekkelijk, moet ik bekennen.

Dat tropisch fruit komt op smaak onmiddellijk terug, in een romig jasje van toffee met een flink brutale toets van de alcohol. Best krachtig, waarmee de link naar Chewbacca makkelijk gelegd is.

Zoetzure afdronk waarbij de alcohol op je tong blijft dansen.

Dit is een erg hoppige IPA, hoor, maar minder bitter dan ik had gedacht. Deze profiteert vooral van erg fruitige toetsen, die hem gevaarlijk drinkbaar maken. Het was een ‘one-off’, wat betekent dat hij ondertussen niet meer verkrijgbaar is. Mijn makker Manny pikte hem op, omwille van de Star Wars link, natuurlijk. En daar ben ik blij om. Dankjewel, Manny, dit was lekker fris en zomers.

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).