Distilleerderij: Speyside
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Spey Fumare, OB 2016, 18.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Rook

De Speyside Distillery is een beetje een nobele onbekende. Flink wat van de productie gaat in blends, vooral in Azië. Daarnaast maakten ze tot voor kort ook de Beinn Dhu, Black Burn, Cu Dubh, Drumguish en Glentromie whisky. De Speyside malt werd herdoopt tot Spey en blijkt vooral in Taiwan erg gegeerd. Ik proef vandaag de Spey Fumare: geturfd, dus. Voor zover ik weet is het de eerste en voorlopig enige officiële geturfde versie van deze lichte Speysider.

De neus valt me best mee. Wit fruit (appels en peren), wat pompelmoes, hazelnoten en marsepein, maar gewikkeld in een licht rokerig jasje. Er zit wel een licht zurige toets in ook, die ik dan weer wat minder vind. Maar al bij al is dit best een aangename neus.

Hij is licht romig bij aankomst, meteen lekker zoet op honing en vanille, met wederom dat witte fruit – nu met de pompelmoes vooraan – en laat dan flink wat rook ontwikkelen wat me even aan Ledaig of zelfs Caol Ila doet denken! Zachte gember en een beetje witte peper die zich pas vanaf de tweede slok echt kunnen laten zien.

In de afdronk komt daar nog wat nootmuskaat bij en doet de turf er alles aan om lekker lang te blijven hangen. Een medicinale en erg zilte toets begeleiden hem naar zijn laatste rustplaats.

Verdorie nog aan toe, wie had dat gedacht? Deze geturfde Spey is gewoon erg lekker.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).