Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spey 25 Year Old 1990

Tasting Notes Posted on zo, februari 02, 2020 16:23:57

Distilleerderij: Speyside
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Spey 25 Year Old 1990, OB 2016, American Oak Barrel #27, 250 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.1%

Pinda

Sinds de laatste overname van deze distilleerderij – door Harvey’s in 2013 – werd de naam van de whisky gewijzigd van het eerder pompeuze en verwarring stichtende Speyside naar simpelweg Spey. Het is een erg jonge distilleerderij, trouwens. George Christie begon met de bouw in 1962 (hij had tien jaar eerder de North of Scotland graandistilleerderij uit de grond gestampt), maar het duurde maar liefst tot 1987 voordat ze klaar was. En dan duurde het nog eens drie jaar – 1990, dus – voordat de eerste spirit uit de stills stroomde. En in die optiek is dit een belangrijk weetje, want we proeven een single cask uit dat eerste jaar dat de nieuwe eigenaars in 2016 op de markt brachten – slechts 250 flessen sterk!

De neus is erg nutty. Denk hazelnoten, amandelen en zelfs gezouten pinda. Iets van nougat. Vanille en moutsuikers zorgen voor een zoetje, maar erg fruitig durf ik deze niet noemen. Peer, misschien? Er zit bovendien een licht zure toets aan die me niet meteen bekoort. Zacht gekruid. Alles wij elkaar een erg lichte en onschuldige neus, die veel jonger aandoet dan de kwarteeuw dat deze whisky rijpte.

Op smaak begint het erg zoet en flink kruidig (peper, nootmuskaat, zoethout), bijna pikant, maar komt er plots wel een grote bitterheid opzetten. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het een erg vermoeid vat was, want deze malt is duidelijk spirit-driven. Heeft erg weinig om het lijf.

De afdronk is bitterzoet, met de nadruk op bitter. Wat jammer.

Ik snap dat de nieuwe eigenaars graag eens uitpakten met een vaatje van het eerste uur, uit nostalgische overwegingen. Maar erg lekker is dit niet, en bijgevolg zijn hoge prijskaartje niet waard. Toch bedankt, Tom.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Spey Fumare

Tasting Notes Posted on zo, februari 02, 2020 06:46:58

Distilleerderij: Speyside
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Spey Fumare, OB 2016, 18.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Rook

De Speyside Distillery is een beetje een nobele onbekende. Flink wat van de productie gaat in blends, vooral in Azië. Daarnaast maakten ze tot voor kort ook de Beinn Dhu, Black Burn, Cu Dubh, Drumguish en Glentromie whisky. De Speyside malt werd herdoopt tot Spey en blijkt vooral in Taiwan erg gegeerd. Ik proef vandaag de Spey Fumare: geturfd, dus. Voor zover ik weet is het de eerste en voorlopig enige officiële geturfde versie van deze lichte Speysider.

De neus valt me best mee. Wit fruit (appels en peren), wat pompelmoes, hazelnoten en marsepein, maar gewikkeld in een licht rokerig jasje. Er zit wel een licht zurige toets in ook, die ik dan weer wat minder vind. Maar al bij al is dit best een aangename neus.

Hij is licht romig bij aankomst, meteen lekker zoet op honing en vanille, met wederom dat witte fruit – nu met de pompelmoes vooraan – en laat dan flink wat rook ontwikkelen wat me even aan Ledaig of zelfs Caol Ila doet denken! Zachte gember en een beetje witte peper die zich pas vanaf de tweede slok echt kunnen laten zien.

In de afdronk komt daar nog wat nootmuskaat bij en doet de turf er alles aan om lekker lang te blijven hangen. Een medicinale en erg zilte toets begeleiden hem naar zijn laatste rustplaats.

Verdorie nog aan toe, wie had dat gedacht? Deze geturfde Spey is gewoon erg lekker.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).