Distilleerderij: Speyside
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Spey 25 Year Old 1990, OB 2016, American Oak Barrel #27, 250 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.1%

Pinda

Sinds de laatste overname van deze distilleerderij – door Harvey’s in 2013 – werd de naam van de whisky gewijzigd van het eerder pompeuze en verwarring stichtende Speyside naar simpelweg Spey. Het is een erg jonge distilleerderij, trouwens. George Christie begon met de bouw in 1962 (hij had tien jaar eerder de North of Scotland graandistilleerderij uit de grond gestampt), maar het duurde maar liefst tot 1987 voordat ze klaar was. En dan duurde het nog eens drie jaar – 1990, dus – voordat de eerste spirit uit de stills stroomde. En in die optiek is dit een belangrijk weetje, want we proeven een single cask uit dat eerste jaar dat de nieuwe eigenaars in 2016 op de markt brachten – slechts 250 flessen sterk!

De neus is erg nutty. Denk hazelnoten, amandelen en zelfs gezouten pinda. Iets van nougat. Vanille en moutsuikers zorgen voor een zoetje, maar erg fruitig durf ik deze niet noemen. Peer, misschien? Er zit bovendien een licht zure toets aan die me niet meteen bekoort. Zacht gekruid. Alles wij elkaar een erg lichte en onschuldige neus, die veel jonger aandoet dan de kwarteeuw dat deze whisky rijpte.

Op smaak begint het erg zoet en flink kruidig (peper, nootmuskaat, zoethout), bijna pikant, maar komt er plots wel een grote bitterheid opzetten. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het een erg vermoeid vat was, want deze malt is duidelijk spirit-driven. Heeft erg weinig om het lijf.

De afdronk is bitterzoet, met de nadruk op bitter. Wat jammer.

Ik snap dat de nieuwe eigenaars graag eens uitpakten met een vaatje van het eerste uur, uit nostalgische overwegingen. Maar erg lekker is dit niet, en bijgevolg zijn hoge prijskaartje niet waard. Toch bedankt, Tom.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).