Distilleerderij: Hammerschmiede
Regio: Duitsland
Fles: Glen Els 10 Year Old X², OB 2018, PX Sherry Casks, 750 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.6%

PX

Vorig jaar bracht Glen Els deze 10-jarige expressie uit, die rijpte op PX sherryvaten. Wat me vooraf enorm verbaasde was het feit dat er aan deze fles een prijskaartje van 180 EUR hangt. Dat lijkt me wel heel erg duur voor een tienjarige. Maar goed, we konden een sample scoren, dus zullen we eens kijken of het een lekkere whisky is.

De eerste snuif is een beetje bevreemdend, maar verre van onaangenaam. Enerzijds donkerzoete toetsen die makkelijk te linken zijn aan de PX sherry (denk rozijnen, vijgen en kandijsuiker), maar anderzijds ook iets wat me aan bouillon doet denken. Daarnaast volgen nog een sigarenkistje, glühwein, amandelpasta en nootmuskaat. Na enkele ogenblikken ben ik ervan overtuigd: dit is heerlijk.

De body is prima. Op smaak is het een mooie verderzetting van de neus, doch onmiddellijk aangevuld met flink wat vermolmd hout. En terwijl ik vreesde dat het mijn beleving negatief zou beïnvloeden, merk ik tot mijn eigen verbazing dat het echt werkt. Dit is lekker, hoor! Donkerzoet, kruidig, fruitig… maar met een hoek af. Perfect te drinken zonder water.

De afdronk is middellang, donkerzoet en bevredigend.

Verdorie, ik ben aardig onder de indruk van deze whisky’s uit het Hercynische gebergte. Deze is echt geweldig, hoor.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).