Distilleerderij: Hammerschmiede
Regio: Duitsland
Fles: Glen Els 8 Year Old 2008/2016 Woodsmoked Pale Cream Sherry Cask #158, 211 bts
Kleur: koper
ABV: 51.4%

Bergaf

Eind 2016 bracht Hammerschmiede 2 gelijkaardige malts op de markt, beide zogenaamd ‘woodsmoked’, waarvan de ene rijpte op een Pale Cream Sherry Cask en de andere op een Dark Sherry Cask. Ik zet ze met plezier head-to-head. Ik eindig met de Pale Cream Sherry, omdat hij op een aanzienlijk hoger alcoholpercentage gebotteld werd.

Oh! Heerlijke neus!! Maar… doet me eerder aan een rum denken dan aan whisky, moet ik zeggen. Mijn neusvleugels worden overspoelt met donderzoete toetsen als van licht aangebrande karamel, Griekse koffie, Werther’s Original, gekonfijte perzik, mandarijn uit blik, pomme d’amour en gebakken banaan in bruine suiker. En de woodsmoke doet me denken aan opa’s open haard nadat hij er net een vers blok hout op gekieperd heeft. Erg, erg mooi.

Hij mocht iets meer body hebben, maar qua smaak zit het wel snor, zij het wel minder dan de neus beloofde. De perzik en banaan keren weer, maar worden wat verstoord door een zure toets als van stekelbes, terwijl het hout luid wordt en een tikkeltje drogend. Karamel komt groots opzetten, terwijl witte peper voor een prikkel zorgt.

De afdronk is lekker lang, romig, zoet en gepeperd. Iets van geroosterde noten naar het einde toe, terwijl hij een erg drogende, bittere dood sterft.

Het begon erg veelbelovend op de neus, maar op smaak verloor hij een beetje zijn balans, terwijl de finish hem uiteindelijk erg bitter en droog maakt. Deze ging dus bergaf, maar gelukkig begon hij zo hoog bij de top dat het een machtige whisky blijft. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).