Distilleerderij: Hammerschmiede
Regio: Duitsland
Fles: Glen Els 5 Year Old 2011/2016 Malaga Cask, Batch L-1735, 256 bts
Kleur: brons
ABV: 47.7%

Ahornsiroop met Kruidnagel

Een Malaga Cask? Dat zie je niet zo vaak. Deze zoete, Spaanse dessertwijn wordt gemaakt van Pedro Ximenez en Moscateldruiven. Eens benieuwd wat het vat gedaan heeft met de jonge spirit van deze Duitse distilleerderij. Deze Glen Els is immers maar 5 jaar oud.

Hola, dit is een heerlijke neus! Donkerzoete toetsen van pure chocolade, geroosterde amandelen, pruimen en licht rottende appelsienen (dat laatste is géén off-note!). Dit is echt succulent en uitnodigend. Nog wat humidor, zwarte bosbessen, kokos, leder en meubelpoets. Zacht gekruid op nootmuskaat en kaneel. Heerlijk!

Olieachtig en zoet bij aankomst. Eerst komen de chocolade en donkerzoete vruchten, dan pas schieten de kruiden in actie. De appelsienen evolueren naar rood fruit, terwijl de noten steeds meer naar de voorgrond komen. Midpalate verschijnt er zelfs een zilte toets, klein maar onmiskenbaar. Ahornsiroop met kruidnagel krijg ik op de één of andere manier niet meer uit mijn hoofd.

De afdronk is zonder meer lang te noemen, erg zoet en lekker kruidig. Licht zilt versus flink zoet op het sterfbed. De kruiden deemsteren langzaam weg.

Wauw! Dit vat heeft de spirit van Glen Els alvast erg mooi vormgegeven. Dit is een geweldige whisky geworden – zeker als je de jonge leeftijd in acht neemt. Indrukwekkend.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).