Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 20 Year Old, Diageo Special Release 2010, 5.856 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.1%

Groots

Deze release van Auchroisk maakte deel uit van de Special Releases van Diageo in 2010. Een kleine zesduizend flessen werd afgevuld op een sterkte van 58.1%. Het is een combinatie van Amerikaanse en Europese eik. Eind november vorig jaar proefde ik nog de 30-jarige die in 2012 gepresenteerd werd. Ik kijk hier alvast naar uit.

Complex en zeer aromatisch, dat is het minste wat je van deze neus kan zeggen. Bijzonder fruitig op banaan, perzik, ananas, appelsien en kweepeer. Heerlijke honing en flink wat amandelolie. Kokosnoot en boterbloempjes. Sultanas en iets van gekonfijte citroen. Tikkeltje zesty, tikkeltje waxy.

Op smaak is hij fruitig zoet, maar onmiddellijk erg, erg pikant. Zowel de prikkel van de alcohol als de kruidigheid van allspice, witte peper en zoethout doen me even naar adem happen. Eens de malt zich op je smaakpapillen genesteld heeft, offreert hij een mooie panoplie aan wit en geel fruit, zowel Europees als tropisch en vult dit aan met laurier en groene kruiden. Lekker romig, overigens. Groots.

De afdronk duurt lekker lang, is warm en licht drogend, maar blijft wel heerlijk zoet tot op het sterfbed.

Erg indrukwekkende Auchroisk, hoor! Het verschil met de 30-jarige is echter klein. Te klein om het prijsverschil te verantwoorden. Geef me dan maar deze!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).