Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hunter Laing & Company Ltd

Distilleerderijen Posted on 24/01/2020 16:59

Hunter Laing
16 Park Circus
Glasgow G3 6AX
UK
+44 141 353 0297
info@hunterlaing.com
www.hunterlaing.com

Split

Stewart Laing begon zijn loopbaan in de whisky business in 1964. Lange tijd was hij, samen met zijn broer Fred Laing, bestuurder van de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co. Maar in 2013 besloten de broers elk hun eigen weg te gaan. Fred zou Douglas Laing behouden en zijn dochter Cara in het bedrijf inlijven, terwijl Stewart met zijn twee zonen (Andrew en Scott) het nieuwe Hunter Laing & Co uit de grond stampten.

Hunter Laing & Co moest niet van nul beginnen. Bij de split kon Stewart enkele bekende labels behouden, zoals Old Malt Cask en Old & Rare, House of Peers en John Player Special. Maar ook enkele nieuwe merken werden gelanceerd, onder andere Edition Spirits, het bedrijf dat door zijn zonen was opgestart.

Ardnahoe

Stewart leerde de knepen van het vak als jongeman onder andere bij Bruichladdich  en nadien Stevenson Taylor & Co. Toen hij het bedrijf van zijn vader vervoegde, ging hij vaak mee op handelsmissies naar Azië en Zuid-Amerika. Maar de droom om een eigen distilleerderij te bouwen, heeft hem nooit verlaten. Terugdenkend aan zijn tijd bij Bruichladdich, leek Islay hem de ideale keuze.

In januari 2016 kocht hij een stuk grond op Islay – halfweg tussen Caol Ila en Bunnahabhain – en begon aan de bouw van zijn Ardnahoe Distillery in datzelfde jaar. De eerste spirit liep van de stills – onder de kundige begeleiding van de legende Jim McEwan – in oktober 2018. In april 2019 ging de distilleerderij officieel open voor het grote publiek.

Range

Naast de eerder genoemde Old Malt Cask en Old & Rare, lanceerde Hunter Laing ook enkele nieuwe reeksen: Sovereign (single grains), Hepburn’s Choice (jonge single malts) en Distiller’s Art (single casks), Journey, The Kinship Series en Scarabus.Auchroisk 20 Year Old Diageo Special Release 2010

Tasting Notes Posted on 24/01/2020 06:59

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 20 Year Old, Diageo Special Release 2010, 5.856 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.1%

Groots

Deze release van Auchroisk maakte deel uit van de Special Releases van Diageo in 2010. Een kleine zesduizend flessen werd afgevuld op een sterkte van 58.1%. Het is een combinatie van Amerikaanse en Europese eik. Eind november vorig jaar proefde ik nog de 30-jarige die in 2012 gepresenteerd werd. Ik kijk hier alvast naar uit.

Complex en zeer aromatisch, dat is het minste wat je van deze neus kan zeggen. Bijzonder fruitig op banaan, perzik, ananas, appelsien en kweepeer. Heerlijke honing en flink wat amandelolie. Kokosnoot en boterbloempjes. Sultanas en iets van gekonfijte citroen. Tikkeltje zesty, tikkeltje waxy.

Op smaak is hij fruitig zoet, maar onmiddellijk erg, erg pikant. Zowel de prikkel van de alcohol als de kruidigheid van allspice, witte peper en zoethout doen me even naar adem happen. Eens de malt zich op je smaakpapillen genesteld heeft, offreert hij een mooie panoplie aan wit en geel fruit, zowel Europees als tropisch en vult dit aan met laurier en groene kruiden. Lekker romig, overigens. Groots.

De afdronk duurt lekker lang, is warm en licht drogend, maar blijft wel heerlijk zoet tot op het sterfbed.

Erg indrukwekkende Auchroisk, hoor! Het verschil met de 30-jarige is echter klein. Te klein om het prijsverschil te verantwoorden. Geef me dan maar deze!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).