Distilleerderij: onbekend
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Marnoch 29 Year Old 1988/2018 Distiller’s Reserve
Kleur: goud
ABV: 40%

Kiwi

Glen Marnoch is het luxe-whiskymerk van de Duitse discountketen Aldi. Er bestaan een aantal NAS-expressies van Speyside, Highland en zelfs Islay, maar de herkomst van de whisky wordt geheim gehouden (zeer waarschijnlijk op verzoek van de producenten). Eind vorig jaar kwam deze Glen Marnoch 1988 op de markt, zo’n drie decennia gerijpt in de Speyside en alom geprezen.

Erg romige neus op boerenboter en appelsien, gedroogde abrikozen, munt en zelfs een heel klein beetje turf. Wordt een tikkeltje snoeperig. Iets van noten. Erg mooi, hoor. Rond en rijk.

Lekker olieachtig en meteen erg zoet op vanillevla en ananassnoepjes. Dan komen er wat kruiden opzetten à la peper en nootmuskaat. Iets van bijenwas geeft hem wat diepgang. Een schijfje kiwi zorgt voor een zuurtje, terwijl een hint van kinine voor een bittertje zorgt. Erg ronde en mooie whisky, moet ik zeggen.

De afdronk is, ondanks het lage ABV, betrekkelijk lang. Ik krijg vooral kiwi en een tikkeltje zoete turf met nog wat extra peper op het sterfbed.

Ja, dit is erg goed. Mocht dit nu op vatsterkte gebotteld zijn, dan was het een absolute topper, me dunkt. Bedankt voor het sample, Tom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).