Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Marnoch 29 Year Old 1988

Tasting Notes Posted on ma, januari 20, 2020 16:49:10

Distilleerderij: onbekend
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Marnoch 29 Year Old 1988/2018 Distiller’s Reserve
Kleur: goud
ABV: 40%

Kiwi

Glen Marnoch is het luxe-whiskymerk van de Duitse discountketen Aldi. Er bestaan een aantal NAS-expressies van Speyside, Highland en zelfs Islay, maar de herkomst van de whisky wordt geheim gehouden (zeer waarschijnlijk op verzoek van de producenten). Eind vorig jaar kwam deze Glen Marnoch 1988 op de markt, zo’n drie decennia gerijpt in de Speyside en alom geprezen.

Erg romige neus op boerenboter en appelsien, gedroogde abrikozen, munt en zelfs een heel klein beetje turf. Wordt een tikkeltje snoeperig. Iets van noten. Erg mooi, hoor. Rond en rijk.

Lekker olieachtig en meteen erg zoet op vanillevla en ananassnoepjes. Dan komen er wat kruiden opzetten à la peper en nootmuskaat. Iets van bijenwas geeft hem wat diepgang. Een schijfje kiwi zorgt voor een zuurtje, terwijl een hint van kinine voor een bittertje zorgt. Erg ronde en mooie whisky, moet ik zeggen.

De afdronk is, ondanks het lage ABV, betrekkelijk lang. Ik krijg vooral kiwi en een tikkeltje zoete turf met nog wat extra peper op het sterfbed.

Ja, dit is erg goed. Mocht dit nu op vatsterkte gebotteld zijn, dan was het een absolute topper, me dunkt. Bedankt voor het sample, Tom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Longmorn 46 Year Old 1964 Gordon & Macphail Reserve

Tasting Notes Posted on ma, januari 20, 2020 06:46:32

Distilleerderij: Longmorn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Longmorn 46 Year Old 1964/2011, Gordon & Macphail, Reserve for van Wees, 1st Fill Sherry Butt #5614, 378 bts
Kleur: mahonie
ABV: 47.7%

Kandijsiroop

Na de smaakbom van Bob, kwam een andere vriend – Jonas – opzetten met een nog oudere Longmorn, die eveneens voor van Wees was gebotteld door Gordon & Macphail in de zogenaamde Reserve reeks. Deze Longmorn uit 1964 rijpte maar liefst 46 jaar lang op hetzelfde type vat – 1st Fill Sherry – en heeft bijgevolg dezelfde geweldig verleidelijke kleur. Het feest kan niet op!

Erg mooie, maar zachte, donkerzoete neus met pruimen, rumrozijntjes, koffie en tabak. Kandijsiroop bij de vleet. Sigaardoosje, karamel, rabarberconfituur en perensap. Bijzonder verleidelijk, maar net iets te zacht om echt te verbluffen. Dat neemt niet weg dat dit een geweldige neus is, versta me aub niet verkeerd!

Hij is zijdezacht op de tong, maar wel bijzonder smaakvol. Het donkere fruit komt eerst, gevolgd door een zachte kruidigheid van nootmuskaat en kruidnagel, kaneel en iets van peper, maar hij wordt nooit pikant. Da’s prima. Het fruit geeft nog een heldere toets van appelsien en chocolade, pruimtabak en pruimenconfituur. Hier wordt ik toch efkes stil van.

De afdronk is zijn troef! Heerlijk lang, kruidig en warm, donkerzoet en simpelweg delicieus.

Hij komt heel dicht in de buurt van de 1972 die op 39-jarige leeftijd werd gebotteld, maar door het (veel) lagere alcoholpercentage is hij wat braver. Dit is eerder OMG, in plaats van OMFG. Maar amai mijn klak, Jonas, wat een heerlijke whisky! Thx for sharing.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).