Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 22 Year Old 1996/2019, Limited Edition 6, North Star Spirits, 1205 bts
Kleur: amber
ABV: 43.9%

Amaro

Vega… ah, dat brengt leuke herinneringen naar boven. Dit is overigens een blended malt en Iain is al aan zijn 6e uitgave toe. Ik heb het geluk gehad de eerste te (23yo 1993) en de tweede (40yo 1977) mogen proeven. Voor de derde (40yo 1976) en de vierde (28yo 1990) was ik helaas te laat. De vijfde daarentegen (33yo 1985, NSS webshop exclusive) staat in mijn kast te wachten op een speciaal moment, maar kijk, hier is de 6e dus al. Deze is 22 jaar oud en gestookt in 1996. Het is meteen de jongste in de Vega familie.

Heerlijke semi-zoete neus op hazelnoten, licht aangebrande karamel, rumrozijntjes, herfstbladeren en brioche. En karrenvracht aan chocolade en stout bier met een hint van borstbollen. Goed hoor!.

Lekker olieachtig, met wederom borstbollen, maar nu aangevuld met abrikozenjam, croissants, flink wat karamel en groene tuinkruiden. Zoethout ook, met een hint van kaneel. Turkse koffie met lekker veel gruis. Een licht bittertje. Sevilla appelsienen. Pruimtabak. Allemaal van het bovenste schap. Wat een dram!

In de finish komt er wat aarde en bladeren aan te pas, met een licht pepertje en wat amaro (Italiaanse bitterzoete kruidenlikeur).

Weer zo’n topper waarvan er de afgelopen jaren al flink wat op de markt zijn verschenen. Enkele treffende voorbeelden zijn de Maverick 1993 van Mark & Manny’s Malts, de Enigma Blend 1993 van Beacon Spirits en de onlangs uitgebrachte (en nog verkrijgbare) Speyside Blended Malt 1993 voor Whivie’s 10th Anniversary.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).