Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Vega 22 Year Old 1996 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on zo, januari 12, 2020 16:21:31

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 22 Year Old 1996/2019, Limited Edition 6, North Star Spirits, 1205 bts
Kleur: amber
ABV: 43.9%

Amaro

Vega… ah, dat brengt leuke herinneringen naar boven. Dit is overigens een blended malt en Iain is al aan zijn 6e uitgave toe. Ik heb het geluk gehad de eerste te (23yo 1993) en de tweede (40yo 1977) mogen proeven. Voor de derde (40yo 1976) en de vierde (28yo 1990) was ik helaas te laat. De vijfde daarentegen (33yo 1985, NSS webshop exclusive) staat in mijn kast te wachten op een speciaal moment, maar kijk, hier is de 6e dus al. Deze is 22 jaar oud en gestookt in 1996. Het is meteen de jongste in de Vega familie.

Heerlijke semi-zoete neus op hazelnoten, licht aangebrande karamel, rumrozijntjes, herfstbladeren en brioche. En karrenvracht aan chocolade en stout bier met een hint van borstbollen. Goed hoor!.

Lekker olieachtig, met wederom borstbollen, maar nu aangevuld met abrikozenjam, croissants, flink wat karamel en groene tuinkruiden. Zoethout ook, met een hint van kaneel. Turkse koffie met lekker veel gruis. Een licht bittertje. Sevilla appelsienen. Pruimtabak. Allemaal van het bovenste schap. Wat een dram!

In de finish komt er wat aarde en bladeren aan te pas, met een licht pepertje en wat amaro (Italiaanse bitterzoete kruidenlikeur).

Weer zo’n topper waarvan er de afgelopen jaren al flink wat op de markt zijn verschenen. Enkele treffende voorbeelden zijn de Maverick 1993 van Mark & Manny’s Malts, de Enigma Blend 1993 van Beacon Spirits en de onlangs uitgebrachte (en nog verkrijgbare) Speyside Blended Malt 1993 voor Whivie’s 10th Anniversary.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 9 Year Old 2009 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on zo, januari 12, 2020 06:20:07

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2009/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Sherry Finish, 378 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

Zoete Islay

Caol Ila? Zei daar iemand Caol Ila? Ikke, ikke, ikke! Ik heb een voorliefde voor deze reus uit Islay en als hij dan bovendien op een sherryvat gefinished werd én door mijn gabber uit Glasgow Iain Croucher werd gebotteld, dan zit ik op de eerste rij om hier een fles van te scoren. Zo gezegd, zo gedaan.

Visolie, zeewier, limoen, sultanas, perzik, sigarenkistje, assen en abrikozen. Hallo? Het feestje is al begonnen, hoor! De rokerigheid is alvast heel subtiel en speelt duidelijk tweede viool. Het is het zoete fruit en iets van gekarameliseerd hout dat met alle aandacht gaat lopen – en terecht. Wat een fantastische neus is me dag zeg!

De body is prima, de sterkte nagenoeg perfect. Absoluut geen bite, wat bewijst dat de alcohol perfect geïntegreerd is. Chilipeper, zoethout, getoaste eik en een mespuntje zilt komen eerst, om dan vlotjes aan de kant geschoven te worden door chocolade met bananencrème (echt waar!), honing, karamel, abrikozenconfituur en bloedappelsien. Jongens, dit is Genieten met hoofdletter G.

Op de bijzonder lange afdronk is het een vurige strijd tussen zilt en zoet. Onbeslist, maar absoluut heerlijk.

Zomaar even één van de lekkerste jonge Caol Ila die ik al proefde. Te koop voor zo’n 60 à 70 EUR. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).