Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2009/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Sherry Finish, 378 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

Zoete Islay

Caol Ila? Zei daar iemand Caol Ila? Ikke, ikke, ikke! Ik heb een voorliefde voor deze reus uit Islay en als hij dan bovendien op een sherryvat gefinished werd én door mijn gabber uit Glasgow Iain Croucher werd gebotteld, dan zit ik op de eerste rij om hier een fles van te scoren. Zo gezegd, zo gedaan.

Visolie, zeewier, limoen, sultanas, perzik, sigarenkistje, assen en abrikozen. Hallo? Het feestje is al begonnen, hoor! De rokerigheid is alvast heel subtiel en speelt duidelijk tweede viool. Het is het zoete fruit en iets van gekarameliseerd hout dat met alle aandacht gaat lopen – en terecht. Wat een fantastische neus is me dag zeg!

De body is prima, de sterkte nagenoeg perfect. Absoluut geen bite, wat bewijst dat de alcohol perfect geïntegreerd is. Chilipeper, zoethout, getoaste eik en een mespuntje zilt komen eerst, om dan vlotjes aan de kant geschoven te worden door chocolade met bananencrème (echt waar!), honing, karamel, abrikozenconfituur en bloedappelsien. Jongens, dit is Genieten met hoofdletter G.

Op de bijzonder lange afdronk is het een vurige strijd tussen zilt en zoet. Onbeslist, maar absoluut heerlijk.

Zomaar even één van de lekkerste jonge Caol Ila die ik al proefde. Te koop voor zo’n 60 à 70 EUR. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).