Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Miltonduff 36 Year Old 1981/2018, Cask Series 6, North Star Spirits, Refill Hogshead, 176 bts
Kleur: koper
ABV: 53.7%

Perfecte Timing

Miltonduff is zo’n distilleerderij waar je niet veel van hoort. Er zijn amper officiële bottelingen. Het overgrote deel van de productie wordt gebruikt door de blenders, met Ballantine’s als bekendste. In mijn glas zit een Miltonduff uit 1981 die maar liefst 36 jaar op vat zat en gebotteld werd door de immer sympthieke Iain Croucher, de Glaswegian die enkele jaren geleden het nu bijzonder populaire North Star Spirits opstartte. Deze Miltonduff verscheen in september 2018.

Op de neus merk je meteen flink wat houtkruiden. De eik is hier erg luid. Nootmuskaat, kaneel peper, kruidnagel en paprika. Daarnaast flink wat noten en iets van kastanjes. Iets muffigs als gedroogde herfstbladeren naast de garage van mijn opa. Gelukkig zit daarachter nog een goeie dosis honing, Seville appelsienen en wat gedroogde abrikozen. Kruidig zoet en lekker.

Erg olieachtig en rijk met flink wat appelsien, schil incluis, en mango. Mandarijntjes uit blik. Maar ook hier drukt de eik onmiddellijk zijn stempel. Krachtige pepers, geraspte gember, kardemom, nootmuskaat, kaneel – het houdt niet op. Dit is erg kruidig. De balans is echter mooi tussen het zoete van het fruit en het bittere van het hout.

De afdronk is middellang op zoete mango, bittere appelsienen en kaneel.

Indrukwekkende Miltonduff en qua bottelen wellicht perfecte timing. Deze had het volgens mij niet veel langer uitgehouden op het vat. Met zijn prijskaartje van om en bij de 300 EUR is deze niet goedkoop, maar lekker is hij heel zeker. Thanks, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).