Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Miltonduff 36 Year Old 1981 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on vr, januari 10, 2020 16:48:36

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Miltonduff 36 Year Old 1981/2018, Cask Series 6, North Star Spirits, Refill Hogshead, 176 bts
Kleur: koper
ABV: 53.7%

Perfecte Timing

Miltonduff is zo’n distilleerderij waar je niet veel van hoort. Er zijn amper officiële bottelingen. Het overgrote deel van de productie wordt gebruikt door de blenders, met Ballantine’s als bekendste. In mijn glas zit een Miltonduff uit 1981 die maar liefst 36 jaar op vat zat en gebotteld werd door de immer sympthieke Iain Croucher, de Glaswegian die enkele jaren geleden het nu bijzonder populaire North Star Spirits opstartte. Deze Miltonduff verscheen in september 2018.

Op de neus merk je meteen flink wat houtkruiden. De eik is hier erg luid. Nootmuskaat, kaneel peper, kruidnagel en paprika. Daarnaast flink wat noten en iets van kastanjes. Iets muffigs als gedroogde herfstbladeren naast de garage van mijn opa. Gelukkig zit daarachter nog een goeie dosis honing, Seville appelsienen en wat gedroogde abrikozen. Kruidig zoet en lekker.

Erg olieachtig en rijk met flink wat appelsien, schil incluis, en mango. Mandarijntjes uit blik. Maar ook hier drukt de eik onmiddellijk zijn stempel. Krachtige pepers, geraspte gember, kardemom, nootmuskaat, kaneel – het houdt niet op. Dit is erg kruidig. De balans is echter mooi tussen het zoete van het fruit en het bittere van het hout.

De afdronk is middellang op zoete mango, bittere appelsienen en kaneel.

Indrukwekkende Miltonduff en qua bottelen wellicht perfecte timing. Deze had het volgens mij niet veel langer uitgehouden op het vat. Met zijn prijskaartje van om en bij de 300 EUR is deze niet goedkoop, maar lekker is hij heel zeker. Thanks, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Campbeltown 5 Year Old 2014 North Star Spirits

Tasting Notes Posted on vr, januari 10, 2020 06:44:20

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Campbeltown 5 Year Old 2014/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, PX Finish, 416 bts
Kleur: amber
ABV: 49.1%

Funky

Hoewel de distilleerderij waar deze gestookt werd geheim wordt gehouden, zal het niet zo moeilijk zijn te achterhalen waar deze vandaan komt, denk ik dan. Er zijn immers maar drie distilleerderijen op Campbeltown. Het is een jonge whisky, hoor. Gestookt in 2014 en op 5-jarige leeftijd gebotteld in North Star Spirits’ 9e single casks reeks. Na een reguliere rijping op voormalige bourbonvaten kreeg hij nog een finish op een PX sherryvat.

Een ietwat vreemd zoete neus met een rokerig kantje, tikkeltje waxy met wat karwij en butterscotch. Zeebries en kauwgom – een vreemde combinatie. Dan wat vers gemalen koffiebonen en ontbijtgranen van rogge. Dit is zo funky, dat kan alleen maar Glen Scotia zijn, toch? Erg leuk en aangenaam, hoor.

Lekker olieachtig, bijna stroperig. Amai, ja, dit plakt aan mijn tanden en wordt zelfs heel even mierzoet, alsof ik een lepel kandijsiroop in mijn mond genomen heb. Wel bijzonder intens, met honing, vijgen, dadels en abrikozen. Plots wat peper & zout. Dit gaat wat op en neer, maar is erg genietbaar. Een vuil randje doet me wederom aan Glen Scotia denken. Mooi streepje rook. Ik ben fan.

De afdronk duurt wel heel erg lang, waarbij de smaak van karamel en abrikozen blijft sudderen in een flinke rokerigheid. Kaneel op het sterfbed.

Erg leuke Campbeltowner, maar wel erg zoet. Dessertje voor kerstavond en gaat prima bij (lees: in!) een zwarte espresso, geloof me. Zo’n 65 EUR, wat niet goedkoop is voor een 5-jarige whisky, maar hij is het dubbel en dwars waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).