Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Campbeltown 5 Year Old 2014/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, PX Finish, 416 bts
Kleur: amber
ABV: 49.1%

Funky

Hoewel de distilleerderij waar deze gestookt werd geheim wordt gehouden, zal het niet zo moeilijk zijn te achterhalen waar deze vandaan komt, denk ik dan. Er zijn immers maar drie distilleerderijen op Campbeltown. Het is een jonge whisky, hoor. Gestookt in 2014 en op 5-jarige leeftijd gebotteld in North Star Spirits’ 9e single casks reeks. Na een reguliere rijping op voormalige bourbonvaten kreeg hij nog een finish op een PX sherryvat.

Een ietwat vreemd zoete neus met een rokerig kantje, tikkeltje waxy met wat karwij en butterscotch. Zeebries en kauwgom – een vreemde combinatie. Dan wat vers gemalen koffiebonen en ontbijtgranen van rogge. Dit is zo funky, dat kan alleen maar Glen Scotia zijn, toch? Erg leuk en aangenaam, hoor.

Lekker olieachtig, bijna stroperig. Amai, ja, dit plakt aan mijn tanden en wordt zelfs heel even mierzoet, alsof ik een lepel kandijsiroop in mijn mond genomen heb. Wel bijzonder intens, met honing, vijgen, dadels en abrikozen. Plots wat peper & zout. Dit gaat wat op en neer, maar is erg genietbaar. Een vuil randje doet me wederom aan Glen Scotia denken. Mooi streepje rook. Ik ben fan.

De afdronk duurt wel heel erg lang, waarbij de smaak van karamel en abrikozen blijft sudderen in een flinke rokerigheid. Kaneel op het sterfbed.

Erg leuke Campbeltowner, maar wel erg zoet. Dessertje voor kerstavond en gaat prima bij (lees: in!) een zwarte espresso, geloof me. Zo’n 65 EUR, wat niet goedkoop is voor een 5-jarige whisky, maar hij is het dubbel en dwars waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).