Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 15 Year Old 1990/2006, Gordon & Macphail Cask Strength, Refill Sherry Butts #1605+1606
Kleur: goud
ABV: 61.1%

Boterbabbelaars

Gordon & Macphail, één van Schotland’s oudste bottelaars, heeft al meer dan 50 vaatjes Rosebank gebotteld. Maar ze zijn lang niet allemaal even goed, hoor. Sommige zijn zelfs heel gewoontjes. Anderen zijn dan weer ware pareltjes. Eens benieuwd in welke categorie deze 15-jarige malt, gedistilleerd in 1990 en op vatsterkte gebotteld in 2006, afkomstig uit twee refill sherry butts.

Geef de neus wat tijd. Begint gesloten, maar onthult dan mooie toetsen van mout en toffee, gebakken peren, appelsap, pompelmoes en flink wat honing. Stof in het houtatelier. Een boeketje heidebloemen. Iets van menthol en natte stenen. Ik vind dit best complex en intrigerend, maar je moet er tijd voor maken.

Dat hij alcoholisch is, zal u niet verbazen. Meer dan 60%. Maar ook pikant op allspice, chilipeper en zoethout. Het duurt even voor er wat fruit kan door komen. Wit fruit, maar ook wat citrus. Wel flink wat karamel. Doet wat aan boterbabbelaars denken. Hint van geroosterde amandelen. Een paar aardse toetsen ook en dat geeft hem wel wat cachet. Doet wat aan herfst denken. Maar midpalate wordt hij toch wat bitter.

En dat zet zich in de afdronk wel door, waardoor die bijna astringent wordt en me naar een glas water doet grijpen. Dju.

Mijn 20e Rosebank. Niet slecht, maar geen topper.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).