Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 26 Year Old 1993/2019 Infrequent Flyers, Barrel #243, 195 bottles
Kleur: licht goud
ABV: 42.2%

Te Gewoon Om Op Te Vallen

Infrequent Flyers is een gloednieuwe reeks van een pas opgestane onafhankelijk bottelaar: Alistair Walker. Alistair is niemand minder dan de zoon van de levende legende Billy Walker, momenteel eigenaar van GlenAllachie. Het is dus meer dan fair om aan te nemen dat Alistair whisky met de paplepel meekreeg. In 2019 lanceerde Alistair al 18 single casks. Toen ik las dat één van zijn eerste releases een Auchentoshan was, moest ik die natuurlijk proberen.

De neus is erg zacht op vanille, droog hout, limoen en iets van hooi en wilde bloemen. Maar ik moet wel bekennen dat ik hem niet uitzonderlijk vind. Daarmee bedoel ik dat iemand die niet tuk is op Auchentoshan deze eigenlijk maar niks zal vinden. Voor mij – omdat mijn geliefde Lowlander herkenbaar is – is het een beetje thuiskomen, maar hij blaast me helemaal niet van mijn sokken. Erg gewoontjes.

Op smaak krijg ik de typische citrus en grassige toetsen, maar er zit ook een bittertje in als van tamme kastanjes en eik. Groene tuinkruiden en iets van amandelschaafsel, maar te weinig uitgesproken om te bekoren.

Pas in de afdronk komt de vanille terug en wordt hij aangevuld met een erg geparfumeerde toets. Jasmijn, vooral.

Als Toshan Man zijnde doet het me een klein beetje pijn, maar eerlijk is eerlijk. Deze Auchentoshan is te vlak van smaak en te gewoon om op te vallen. Jammer, maar die 150 EUR geef ik dan liever uit aan drie flessen van die frisse nieuwe Sauvignon Blanc.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).