Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 26 Year Old 1993 Infrequent Flyers

Tasting Notes Posted on 26/12/2019 16:14

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 26 Year Old 1993/2019 Infrequent Flyers, Barrel #243, 195 bottles
Kleur: licht goud
ABV: 42.2%

Te Gewoon Om Op Te Vallen

Infrequent Flyers is een gloednieuwe reeks van een pas opgestane onafhankelijk bottelaar: Alistair Walker. Alistair is niemand minder dan de zoon van de levende legende Billy Walker, momenteel eigenaar van GlenAllachie. Het is dus meer dan fair om aan te nemen dat Alistair whisky met de paplepel meekreeg. In 2019 lanceerde Alistair al 18 single casks. Toen ik las dat één van zijn eerste releases een Auchentoshan was, moest ik die natuurlijk proberen.

De neus is erg zacht op vanille, droog hout, limoen en iets van hooi en wilde bloemen. Maar ik moet wel bekennen dat ik hem niet uitzonderlijk vind. Daarmee bedoel ik dat iemand die niet tuk is op Auchentoshan deze eigenlijk maar niks zal vinden. Voor mij – omdat mijn geliefde Lowlander herkenbaar is – is het een beetje thuiskomen, maar hij blaast me helemaal niet van mijn sokken. Erg gewoontjes.

Op smaak krijg ik de typische citrus en grassige toetsen, maar er zit ook een bittertje in als van tamme kastanjes en eik. Groene tuinkruiden en iets van amandelschaafsel, maar te weinig uitgesproken om te bekoren.

Pas in de afdronk komt de vanille terug en wordt hij aangevuld met een erg geparfumeerde toets. Jasmijn, vooral.

Als Toshan Man zijnde doet het me een klein beetje pijn, maar eerlijk is eerlijk. Deze Auchentoshan is te vlak van smaak en te gewoon om op te vallen. Jammer, maar die 150 EUR geef ik dan liever uit aan drie flessen van die frisse nieuwe Sauvignon Blanc.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish

Tasting Notes Posted on 26/12/2019 08:12

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish, OB 2019, Amazon Exclusive
Kleur: stro
ABV: 47%

Citroensorbet

Auchentoshan lanceerde in november 2019 een Amazon Exclusive met de release van hun Sauvignon Blanc Finish, een frisse nieuwe triple distilled Lowlander waarvan de doos trots vermeldt ‘crafted to be enjoyed chilled’. Wait? What? Serieus? Ik ben er niet erg tuk op om whisky af te koelen (en heb daar ook niet al te beste ervaringen mee), dus was erg sceptisch. Maar begin december werden de flessen eindelijk geleverd en kon ik aan de slag. En wat blijkt… hij is lekker, maar indien gekoeld is hij erg verrassend! Moh, how, seg!

Zachte, zoete, lentefrisse neus die barst van het citrusfruit (citroen en pompelmoes) en jonge appeltjes. Wat vanille. Niet veel meer, moet ik toegeven, maar dat geeft niet, want dit is simpelweg heerlijk. Lijkt wel een goed glas Sauvignon Blanc op steroïden. Hij is veel lichter, frisser en minder zoet dan de standaard American Oak en doet wat denken aan de Auchentoshan Select van weleer. Dat vind ik een goeie zaak. Met een blokje ijs – ah, ja, je moet dat toch eens geprobeerd hebben – sluit de neus begrijpelijkerwijs een beetje af, behoudens een leuke toets van jasmijn. Dit is lekker en een schoolvoorbeeld van een jonge Auchentoshan.

Puur is hij erg te genieten met zijn 47% met wat groene druiven, een scherp zuurtje dat onmiddellijk verzacht wordt door acaciahoning, een mespuntje witte peper en een toets van eikenhout. Citroensorbet, lychee en honingmeloen. Tikkeltje zesty. Als je hem gekoeld drinkt is het geheel wederom een pak minder uitgesproken, maar wel heel erg toegankelijk en fris. Geeft het woord aperitief een nieuwe betekenis.

Puur is de finish middellang met een mooie zilte (!) toets op het sterfbed, terwijl hij gekoeld nog wat langer wordt en zelfs wat drogend met een mooi pepertje op het allerlaatste moment.

Eigenlijk is dit de ‘oude’ Select met een zachte witte wijntoets. En wat lekker, zeg. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, de Toshan Man zijnde, maar dit is een erg leuke aperitiefwhisky die ik met veel plezier zal schenken aan mijn gasten tijdens de feestdagen… met een blokje ijs, een schijfje appel en een blaadje munt in een wijnglas!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).