Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish, OB 2019, Amazon Exclusive
Kleur: stro
ABV: 47%

Citroensorbet

Auchentoshan lanceerde in november 2019 een Amazon Exclusive met de release van hun Sauvignon Blanc Finish, een frisse nieuwe triple distilled Lowlander waarvan de doos trots vermeldt ‘crafted to be enjoyed chilled’. Wait? What? Serieus? Ik ben er niet erg tuk op om whisky af te koelen (en heb daar ook niet al te beste ervaringen mee), dus was erg sceptisch. Maar begin december werden de flessen eindelijk geleverd en kon ik aan de slag. En wat blijkt… hij is lekker, maar indien gekoeld is hij erg verrassend! Moh, how, seg!

Zachte, zoete, lentefrisse neus die barst van het citrusfruit (citroen en pompelmoes) en jonge appeltjes. Wat vanille. Niet veel meer, moet ik toegeven, maar dat geeft niet, want dit is simpelweg heerlijk. Lijkt wel een goed glas Sauvignon Blanc op steroïden. Hij is veel lichter, frisser en minder zoet dan de standaard American Oak en doet wat denken aan de Auchentoshan Select van weleer. Dat vind ik een goeie zaak. Met een blokje ijs – ah, ja, je moet dat toch eens geprobeerd hebben – sluit de neus begrijpelijkerwijs een beetje af, behoudens een leuke toets van jasmijn. Dit is lekker en een schoolvoorbeeld van een jonge Auchentoshan.

Puur is hij erg te genieten met zijn 47% met wat groene druiven, een scherp zuurtje dat onmiddellijk verzacht wordt door acaciahoning, een mespuntje witte peper en een toets van eikenhout. Citroensorbet, lychee en honingmeloen. Tikkeltje zesty. Als je hem gekoeld drinkt is het geheel wederom een pak minder uitgesproken, maar wel heel erg toegankelijk en fris. Geeft het woord aperitief een nieuwe betekenis.

Puur is de finish middellang met een mooie zilte (!) toets op het sterfbed, terwijl hij gekoeld nog wat langer wordt en zelfs wat drogend met een mooi pepertje op het allerlaatste moment.

Eigenlijk is dit de ‘oude’ Select met een zachte witte wijntoets. En wat lekker, zeg. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, de Toshan Man zijnde, maar dit is een erg leuke aperitiefwhisky die ik met veel plezier zal schenken aan mijn gasten tijdens de feestdagen… met een blokje ijs, een schijfje appel en een blaadje munt in een wijnglas!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).