Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfarclas 30 Year Old 1986/2017 The Family Casks, Refill Sherry Butt #3447, 546 bts
Kleur: amber
ABV: 52.8%

Wildpaté

De Family Casks van Glenfarclas staan in erg hoog aanzien. Deze fles zal je dan ook zo’n 500 EUR kosten, wat niet mals is, natuurlijk. Maar je krijgt dan ook een 30-jarige sherrygerijpte whisky op vatsterkte. Ooh, dat kleurtje… Let’s go!

Subtiele doch heerlijke geparfumeerde neus op aardse toetsen met kamillethee, wilde heidebloemen en gezouten karamel. Herfstbladeren, schors van een oude eik en dennenappels. Wildpaté (Wat? Yup!) met bessenconfituur. Daarnaast nog donkerzoete vruchten zoals pruimen en verse vijgen, maar ook abrikozen, mango en aardbeien. Iets van jute en borstbollen. Noten. Potloodslijpsel. Heel aromatisch en ronduit schitterend.

Zalig olieachtig, bijna romig op de tong met onmiddellijk wat kruidnagel en een hint van kaneel, zwarte peper en kamfer. Het fruit keert en masse terug: rozijnen, vijgen, mango, aangevuld met gezouten karamel en origine chocolade. Stroperig zoet, zelfs. Maar het fruit moet toch de duimen leggen voor de kruiden.

De finish is indrukwekkend lang, donkerzoet en licht drogend. De tannine laat zich nu echt wel voelen, terwijl op het sterfbed hoestsiroop en wat noten terug de kop opsteken.

Dit is het soort whisky waarvoor je probleemloos door de knieën gaat. Nou,als 25e ontmoeting met deze geweldige Speysider had ik het veel slechter kunnen treffen. Dit is goddelijk. En gaat erg goed bij… euh… wildpaté! Dankjewel voor het sample, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)