Bottelaar: Wemyss
Regio: Schotland
Fles: 8 Year Old Smooth Gentleman
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Mild

Volgens de officiële website van deze onafhankelijke bottelaar spreek het Wemyss uit als ‘wiems’, wat een oud Schots woord zou zijn voor grot. Er is ook een Wemyss Castle waar een adelijke familie woonde met dezelfde naam. Nu is het dus ook het label van een speciale range van handgemaakte whisky’s. Hun whisky’s zijn zogenaamde blended malts (voorheen vatted malts), dus een blend van verschillende single malts. Voor de selectie van hun vaten worden ze bijgestaan door de whisky-connoisseur en –auteur Charles McClean. De naam van de distilleerderijen wordt niet op het label vermeld. Het hoofdbestanddeel is op bourbonvat gelagerde Highland single malt.

Ik probeer vandaag twee drams van hun hand naast elkaar, i.e. de Smooth Gentleman en de Toffee Apples. Eerst de Gentleman (let op, er bestaat ook een 5 yo van deze blend, ik proefde de 8 yo, gebotteld in oktober 2008).

De Smooth Gentleman maakt zijn naam meteen waar (wat natuurlijk de bedoeling is). De neus is zacht met vanille, overstemd door vers hooi, wit fruit en een lichte tabak-toets. Flinke citrusgeur, ook.

Op de tong komen, na een initiële kruidige aanzet, heel wat smaken aan bod, zoals noten, leder, levendige citrus maar vooral heide en heerlijke chocolade. Hij blijft bovenal bijzonder ‘smooth’.

De afdronk is pittig, maar redelijk kort.

Een zeer milde dram die nogmaals bewijst dat blended malts niet per sé moeten onderdoen voor single malts. Deze non-coloured & non-chill filtered whisky is ook best betaalbaar en zou gerust een daily dram kunnen zijn, want zeer toegankelijk.

Met dank aan Jeroen voor het sample.

geproefd door Mark Dermul op 25-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)