Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 37 Year Old 1974/2012 Berry’s (Berry Bros & Rudd), cask #5247
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Belofte

Berry Bros & Rudd zit al sinds de 17e eeuw in hetzelfde gebouw in de St James’s Street in hartje Londen en bottelt whisky onder het eigen label. Eén van de reeksen is Berrys’, waarin deze 37-jarige Glenlivet – ik bedoel The Glenlivet – verscheen.

Fruitige neus op jonge appels en sappige peren, iets van aardbeien en rozijnen, maar ook pruimen en mango. Refill sherryvat? Staat alleszins niet op het label. Na enkele minuten komt daar smeuïge honing en een hint van cuberdons bij, alsook een karrenvracht aan appelsienen.

Ondanks het bescheiden alcoholpercentage komt deze toch verrassend stevig binnen. Een pepertje, wat nootmuskaat en gekonfijte gember. Zoethout? Het fruit zorgt alleszins voor heel wat tegengas. Exact dezelfde toetsen als op de neus. Hij maakt die belofte alvast helemaal waar. Krachtig, rond, romig en vooral erg lekker.

Hoewel er ook in de afdronk niets nieuws verschijnt, is deze zo lekker dat je je dat onmogelijk kan aantrekken.

Blind had ik deze Glenlivet wellicht wat jonger ingeschat, want hij is erg levendig en fris. En toegegeven niet erg complex. Toch vind ik hem absoluut geweldig.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).