Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 4 Year Old 2010/2015 C&S Dram Collection, sherry puncheon #90062
Kleur: koper
ABV: 66.6%

Noedels

Een Glentauchers van amper 4 jaar oud? Gerijpt op een sherryvat en gebotteld op 66.6% ABV. Dat klinkt duivels en dan heb ik het niet alleen over de alcoholpercentage.

Totaal volgens verwachting is dit spirity, jong en groen met flink wat tuinkruiden. Doet me in eerste instantie wat aan Jägermeister denken en niet zozeer aan whisky. Iets van boerenboter schermert door, alsook wat eucalyptus. Dan volgen… euh… noedels met soya-saus! WTF?! Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Tot slot wat onrijpe banaan en brandnetels. Yup, deze neus gaat letterlijk alle kanten op. Maar je zou niet zeggen dat hij op zo’n duivels ABV zit. Hij ruikt zacht. Wat een sneaky bastard!

Op smaak is het echter niet zo best. Agressief, spirity met heel weinig fruit, maar wel iets van kunstmatige zoetstof op een handjevol sultanas. Een hint van karamel en pomelo doen hun uiterste best om erdoor heen te priemen, maar maken geen enkele kans. Dit is ruw en onaangenaam.

Jammer genoeg is de afdronk ongenadig lang. Flink zoetzuur nu en droog. Dat gezegd zijnde is de finish het beste deel van deze whisky.

Ja, ik had water nodig. Niet zozeer om deze whisky te verdunnen (het maakte hem niet beter, integendeel), maar om nadien grondig na te spoelen. Te mijden.

76/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).